Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israelisk ilska efter demonstration

Demonstranter uppmanade till fortsatta knivattacker i Israel under demonstationen för Palestina på Möllevångstorget i söndags. Två riksdagsledamöter från Malmö pratade på demonstrationen. Israels ambassadör reagerar starkt.

I ett filmklipp som sprids på Facebook syns några av demonstranterna ropa slagord på arabiska. En talare blir avbruten av en slagordskör som bland annat ropar: Skjuter, skjuter dom, kastar, kastar vi sten. Det förekommer även hyllningar till den senaste tidens knivattacker i Israel.
Läs också När våld i Mellanöstern ekar i Malmö.
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, skriver i ett inlägg på Facebook om det han beskriver som "oroväckande slagord i hjärtat av Malmö":
"Under denna pro-palestinska demonstration igår, i Malmö, fanns tydliga slagord på arabiska som uppmanar till att "slakta judarna", "hugga soldater", utföra "terrorattack efter terrorattack" med hänvisning till knivmördare som "hjältar" och uppmanade till att "starta en tredje intifada "...!
Det var Palestinska kulturföreningen i Malmö som ordnade manifestationen.
– Syftet med demonstrationen var att hjälpa Palestina. Vi hade varit tydliga med att demonstrationen skulle vara på svenska, vi hade ju bjudit in svenska riksdagsledamöter säger Yahia Abuwatfa, ordförande i Palestinska kulturföreningen i Malmö.
Yahia Abuwatfa beskriver dem som skrek slagorden som en demonstration i demonstrationen.
– Vi försökte stoppa dem, men det gick inte.
Riksdagsledamöterna Daniel Sestrajcic (V) och Hillevi Larsson (S) var inbjudna talare. Liksom Yahia Abuwatfa lyfter Hillevi Larsson fram arrangörernas budskap om en fredlig demonstration på svenska – och att det var en liten grupp som agerade precis tvärtom.
– Det ropades på arabiska och jag kan inte ett enda ord arabiska. Jag tar avstånd från allt våld och uppmaningar till våld, särskilt mot civila, liksom antisemitism och antisemitiska uttalanden.
Hon förstår att ambassadören är upprörd.
– Ja. Det är hemska uttalanden. Men det är svårt för mig att ta ansvar för vad folk i publiken säger. Det man kan kontrollera är vad arrangörerna står för och vad man själv säger.
Gå till toppen