Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: När våld i Mellanöstern ekar i Malmö.

När våldet exploderar i Mellanöstern ekar det i Malmö.
Daniel Sestrajcic (V), vid en tidigare demonstration. Foto: Janerik Henriksson/TTBild: Janerik Henriksson/TT
Det är lika välkänt som olyckligt.
Under en Möllevångsdemonstration för palestiniernas sak i söndags hördes arabiska slagord som uppmanade till våld och hyllade de dödliga knivattacker som drabbat civila i Israel.
Arrangören, Palestinska kulturföreningen, lägger skulden för våldsförhärligandet på "privatpersoner" i en demonstration i demonstrationen.
Mönstret känns igen men är inte desto mindre alarmerande.
Under arrangemanget på Möllan talade två riksdagsledamöter, Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V). Det är inte första gången vänsterpolitiker figurerar i samma sammanhang som våldsbejakande aktivister.
Ett alltför bekant ledmotiv.
Efteråt har Hillevi Larsson tagit avstånd från slagorden – hon kan inte arabiska. Hon är emot allt våld. Så också Daniel Sestrajcic. Han ”tar definitivt avstånd” – det var en manifestation ”för fred och frihet”, säger han.
Variationer på ett tema.
Här finns trots allt en lärdom, särskilt för ett Malmö som stundtals pyr av hat och antisemitism. Etablerade politiker – och lagstiftare – måste tala extra högt och tydligt om ickevåldets princip. Inte minst till de egna.
Gå till toppen