Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Ungdomarna skildras med värme och respekt

Bra att debatten är igång. I programmet är huvudbudskapet att det inte finns några onda barn, bara onda mönster.
En skolklass träffar folk med olika erfarenheter av mobbning, diskuterar och dra slutsatser. Ungdomarna skildras med värme och respekt.
Läs också I "Morgans mission" har elever gjorts till åtlöje på bästa sändningstid
I texten ovan ser det ut som SVT utsätter eleverna för kränkningar. Det tycker vi är en felaktig bild. De gånger något går snett i klassen visas och dryftas detta, men alltid med det tydliga perspektivet att det inte handlar om mobbare och offer, utan mönster som går att bryta.
Serien visar på ett par ställen att Morgan gör fel. Han får då tydlig vägledning av forskaren Björn Johansson som besitter just gedigna kunskaper i ämnet. Morgan reflekterar, ber om ursäkt och han och eleverna lär av dessa misstag. En metod vi tycker är viktig att visa.
Norreportsskolan är en av många svenska skolor som bedriver ett seriöst och omfattande anti-mobbningsarbete. "Morgans mission" föregicks av ett gediget förankringsarbete i kollegiet, bland föräldrar och barn. Projektet har också en långsiktig och tydlig uppföljning där lärdomarna tas tillvara och implementeras i skolans arbete. Många av svaren på hur projektet påverkar klassen och de enskilda eleverna kommer ges i de sista två avsnitten.
Petter Bragée
projektledare SVT
Petra Larsson
rektor Norreportsskolan
Gå till toppen