Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vite hotar KF om inte marken städas upp

KF Fastigheter vänder sig ännu en gång till kronofogden för att avhysa EU-migranter. Samtidigt ställer miljöförvaltningen krav på att området under tiden ska städas upp och att markägaren ordnar med bajamajor.

På området bara ett stenkast från Coop-varuhuset vid Österleden och de pågående rivningarna av Weibulls gamla byggnader har EU-migranter ännu en gång hittat en tillfällig uppehålls- och boplats.
Samtidigt ställer Landskronas miljöförvaltning krav på markägaren: städa upp, sätt ut bajamajor till EU-migranterna eller håll människorna borta.
Markägare är Fröfabriken Fastighetsförädling AB, ett dotterbolag till KF Fastigheter AB. Per Blom på Fröfabriken Fastighetsförädling AB säger att markägaren är medveten om problemet och tänker agera.
– Det uppehåller sig personer där olovligen och de ställer bilar där. Det är också en omfattande nedskräpning och vi har blivit förelagda att städa upp, säger han.
Hur många personer som bosatt sig på platsen vet han inte. Han säger att företaget ansökt hos kronofogden om avhysning.
Hur ska ni förhindra att EU-migranter kommer tillbaka ännu en gång?
– Det är jättesvårt. Det är alltid en risk att de kommer tillbaka. Vi får försöka göra området så ogästvänligt som möjligt.
EU-migranter bosatte sig även i våras på området och byggde då skjul av lastpallar och presenningar. Kronofogden beslutade om avhysning men personerna på området flyttade självmant innan det blev aktuellt. Markägaren passade då på att riva skjulen.
I somras kom EU-migranter tillbaka. Då beslutade miljöförvaltningen om att förelägga markägaren att bland annat städa upp och se till att personerna som bosatt sig där hade tillgång till toaletter. Föreläggandet kopplades till ett vite.
Därefter tömdes platsen ännu en gång och man kunde städa upp. Men sedan en tid tillbaka har ett antal personer åter bosatt sig på platsen.
När tidningen besöker området på tisdagen syns inga människor till. Däremot en minibuss som någon ser ut att ha sovit i.
Bortom återvinningsstationen, på och kring en betongplatta där en byggnad tidigare stått, hänger kläder på buskar och prydligt på en liten torkställning.
Men också mängder av sopor — plastpåsar, matavfall, däck, väskor och annat.
Trots att markägaren ansökt om avhysning gäller föreläggandet från i somras fortfarande. Nu kan det bli aktuellt att få vitet utdömt.
– Eftersom människor vistas där blir det snabbt mycket skräp. Jag har meddelat markägaren att de måste ordna med toaletter och sopkärl som ska tömmas och att de ska städa upp. Eftersom inget hänt sedan jag var i kontakt med dem för en månad sedan får det bli så att vi dömer ut vitet, säger miljöinspektör Victoria Karlstedt.
Är inte det ett dilemma, det är ju inte markägaren som skräpar ner?
– Jo men det är enda sättet att komma till rätta med problemet och för att skydda allmänheten från olägenheter. Det kan ju dröja jättelång tid innan kronofogden genomför en avhysning, eller att markägaren kan få bort de här personerna på något annat sätt.
Under året har EU-migranter haft tillfälliga bosättningar på flera platser i kommunen.
Kommunens säkerhetschef Håkan Nilsson säger att flera förvaltningar är inblandade med att hålla koll på bosättningarna. Förutom miljöförvaltningen även stadsbyggnadsförvaltningen, räddningstjänsten och individ- familjeförvaltningen.
Gå till toppen