Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Alla har förbättrat sig"

Storbankerna håller fortfarande inte måttet när det kommer till klimatförändringar, vapen eller mänskliga rättigheter, hävdar Fair Finance Guide.
— Men vi ser ett tydligt ökat intresse och engagemang, säger Jakob König vid Sveriges Konsumenter.

Jakob König, projektledare på Sveriges konsumenter som jobbat fram ett granskningsverktyg som granskat vilka riktlinjer Sveriges sju största banker har när det kommer till etik - som mänskliga rättigheter, vapen och klimatförändringar. ARKIVBILD.Bild: JESSICA GOW / TT
Vilka etiska krav ställer bankerna när de investerar i och lånar ut pengar till företag? Konsumentverktyget Fair Finance Guide har betygsatt bankerna utifrån deras formella etiska riktlinjer.
Liksom vid förra årets granskning får ingen godkänt. Storbankerna uppfyller i genomsnitt bara 33 procent av granskningskriterierna — vilket kan jämföras med 22 procent förra året.
— Alla har förbättrat sig, och några har till och med fördubblat sina betyg.
Högst betyg får bankerna gemensamt inom området mänskliga rättigheter. När det kommer till energi och klimatförändringar ser det sämre ut.
— Anmärkningsvärt, eftersom det här är en av vår tids största frågor. Konsumenter kan inte vara säkra på att deras pengar inte investeras i klimatvärstingar som kolkraft, säger Jakob König.
Bäst resultat bland storbankerna får SEB som ställer sig bakom 49 procent av alla etiska riktlinjer. Jumboplatsen går till Danske Bank.
Handelsbanken, som tidigare låg sist, har nu fördubblat sina resultat.
"Den här undersökningen visar bara en liten del av vad som är ett hållbart och ansvarsfullt företagande. Vi har jobbat så under väldigt många år eftersom det är ett viktigt fundament i vår affärsmodell", säger Katarina Berner Frösdal, ansvarig för hållbarhetsfrågor vid Handelsbanken, i en skriftlig kommentar till TT.
Till skillnad från förra granskningen har guiden nu även tittat på två alternativbanker — JAK Medlemsbank och Ekobanken som uppfyller kriterierna till 71 respektive 92 procent, bäst av alla.
Gå till toppen