Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn med cancer fick fel cellgift

En cancersjuk sjuåring medicinerades fel. Nu riktas kritik mot den ansvarige läkaren.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, kritiserar en läkare för att ha ordinerat fel cellgifter till en cancersjuk pojke som vårdades på barnonkologen i maj 2013.
Läkemedlet som patienten skulle få förväxlades vid ett tillfälle med ett annat cellgift. Båda preparaten, som tillhör samma läkemedelsgrupp, kan användas vid behandling av den hjärntumörstyp pojken hade och de har liknande effekter och biverkningar.
Läkaren, som tar på sig ansvaret för förväxlingen av cellgifterna, uppger att en anledning kan ha varit att avdelningen hade en annan patient vid tillfället som behandlades med den andra formen av cellgift.
I journalen anges att det var hög arbetsbelastning under dagen som felmedicineringen inträffade. Enligt Jaceck Toporski, överläkare och sektionschef vid verksamhetsområde barnmedicin SUS, har arbetsbelastningen på avdelningen sedan dess minskat i samband med att antalet läkare blev fler i september 2014.
Ivo kritiserar den ansvarige läkaren för att inte ha gett pojken sakkunnig och omsorgsfull vård. Felmedicineringen bedöms däremot inte ha orsakat patienten lidande eller någon skada.
Gå till toppen