Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första tälten resta på Revingehed

Fem tält har nu rests på Revingehed lagom till inrikesminister Anders Ygemans besök i dag. Lägret, som förväntas stå klart om ett par veckor, kan bli det första i en lång rad liknande lösningar, enligt ministern.
Samtidigt plågas många flyktingboenden av misstänkta brandattacker.

Inför ett ansenligt pressuppbåd med främst svensk och dansk media guidades inrikesministern runt bland de fem vita boendetält som nu rests på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) område på Revingehed. Om ett par veckor ska bygglovet vara klart och då uppförs även de övriga 78 tälten.
— Jag tror att det här fungerar ganska bra. Det är inte tänkt att vara någon livslång lösning utan ett boende under kortare tid. Men det är bra att det är varmt och välordnat, säger Anders Ygeman (S), till TT, efter att ha inspekterat tälten.
Om ministern och övriga myndigheter blir nöjda med lägret kan det bli tal om fler, om behovet finns vill säga.
— Än så länge är vi inte i ett skede att de här tälten behöver tas i bruk. Men skulle behovet uppstå kan vi tänka oss tält på flera håll i landet, säger Ygeman.
Och arbetet med att söka efter fler platser är redan i gång.
— Vi har fått ett särskilt regeringsuppdrag att vi tillsammans med andra myndigheter ska titta på mark, projektering, planering och kostnadsberäkna för att se om vi skulle kunna sätta upp fler tält på lämpliga platser i Sverige. Det arbetet pågår nu, säger. Helena Lindberg, generaldirektör vid MSB, till TT.
Vid halv sex i morse upptäckte en väktare vid ett blivande flyktingboende i Upplands Väsby två krossade fönster och ett uppbrutet fönster i den före detta skollokalen, och senare även en hemmagjord brandbomb.
— Han upptäckte krossade fönster och hörde hur någon sprang därifrån. Om inte väktaren hade varit där hade det kunnat sluta mycket värre, säger Anna Malm Kelfve, kommunikatör i Upplands Väsby kommun, till TT.
Polisen larmades och har nu spärrat av området och föremålen som anträffades har tagits i beslag, enligt Hesam Akbari, presstalesperson för Stockholmspolisen.
Boendet var tänkt för 50—70 personer. Enligt Anna Malm Kelfve är det nu oklart om lokalerna kommer att användas som ett boende eller inte.
— Kommunen har ett krismöte i dag klockan elva där man ska diskutera situationen, säger hon.
I Munkedal, där en byggnad totalförstördes i går, har teknikerna nu kunnat ta sig in och första åtgärden har varit att undersöka så att ingen har blivit kvar i eldhavet.
— Vi har ingen anledning att tro att det är så men vi måste vara helt säkra, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.
Vad som förbryllar en aning är att listorna över boende inte stämmer överens. Men det anlände ett antal personer strax innan branden bröt ut och listorna hann kanske inte justeras.
— Vi har hållit förhör med omkring 25 personer och ingen säger sig sakna någon kompis, säger Thord Haraldsson.
Brandorsaken är fortfarande höljd i dunkel, men några inslag bedöms som mer intressanta än andra.
Exempelvis går brandhundar igenom resterna och redan i går gjorde en av dem en markering och fynd har skickats för analys.
Dessutom har branden haft ett mycket snabbt förlopp, vilken kan indikera att den inte har en naturlig orsak.
Inrikesminister Ander Ygeman (S) kallar de misstänkta attackerna för fega och ynkliga. Regeringen har kontinuerlig kontakt med polisen, Migrationsverket och kommunerna kring säkerhetsarbetet och polisiära åtgärder.
— Sedan kommer vi inte leva i ett brottsfritt samhälle oavsett vilka åtgärder vi vidtar. Men vi ska naturligtvis se till att göra allt vad polisen kan för att gripa eventuella gärningsmän och sätta dem bakom lås och bom, säger Ygeman, till TT.
I Malmö kommer adresser till asylboenden med omedelbar verkan att sekretessbeläggas med anledning av de attentat som utförts mot boenden runtom i landet.
— Vi kommer att sekretessbelägga adresserna till våra boenden. Vi vill försäkra oss om att det blir så tryggt som möjligt kring våra boenden, säger Annelie Larsson, direktör för sociala resursförvaltningen till Sydsvenskan.
Senare i dag besöker statsminister Stefan Löfven flyktingmottagningar i Trelleborg, där flyktingsituationen är så pass ansträngd att kommunens säkerhetschef Malin Ekblad tidigare har slagit larm i ett öppet brev.
"Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan", skrev hon bland annat.
Gå till toppen