Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny prognos: 160 000 asylsökande i år

Antalet asylsökande hittills i år närmar sig 100 000. Under gårdagen sökte fler asyl under en enskild dag än någonsin tidigare.

Ett av de ankomstboenden där asylsökande kommer att få tak över huvudet och tillgång till kläder och förnödenheter. ARKIVBILDBild: Pontus Lundahl/TT
Aldrig har intresset varit så stort för Migrationsverkets nya prognos över asylsökande som presenteras på en sällsynt presskonferens på torsdagen. En regeringskälla uppger för TT att i de nya beräkningarna räknar man med att antalet asylsökande i år väntas kunna bli 160 000 personer. För 2016 är prognosen 135 000 personer.
Migrationsverket ville inte på onsdagskvällen kommentera uppgifterna om de nya beräkningarna.
— Vi kommer att presentera prognosen i morgon bitti, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör vid Migrationsverket.
Stat och kommuner har beräknat kostnaderna för migrations- och integrationspolitiken på den gamla prognosen från juli. De siffrorna är nu bortspolade av det rekordhöga antalet asylsökande de senaste månaderna och Migrationsverkets nya beräkningar.
I somras planerade Migrationsverket för 74 000 asylsökande. När knappt två och en halv månad är kvar är antalet redan 99 000. I tisdags slogs ett nytt rekord med 1 792 asylsökande på en dag. Statsminister Stefan Löfven uppgav nyligen att över 150 000 asylsökande kan ha kommit till Sverige innan årets slut. Nu blir det förmodligen ännu fler.
Det innebär flera miljarder i ökade kostnader bara för staten. På kort sikt är det främst boendet för asylsökande som kostar. Migrationsverkets prognos kommer att ha nya kostnadsberäkningar på det området.
År 2014 blev flyktingmottagningen 2,5 miljarder kronor dyrare än vad regeringen hade räknat med på grund av att det kom fler asylsökande än beräknat. Denna gång kan prognosfelet bli betydligt större. Dessutom tvingas staten hyra allt dyrare bostäder på grund av bostadsbristen.
Även statens kostnader för integration kommer att öka. Framförallt handlar det om ersättningar till kommuner som tar emot dem som fått uppehållstillstånd och om ersättning till flyktingarna. I den budgetproposition för 2016 som riksdagen nu behandlar och som bygger på Migrationsverkets gamla prognoser, har regeringen avsatt sammanlagt drygt 40 miljarder kronor för flyktingmottagning och integration.
Inte bara regeringen har väntat på den nya prognosen, utan även till exempel Riksgälden, Konjunkturinstitutet och kommunerna. För två veckor sedan presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin ekonomiska rapport. I den fanns bedömningen att kommunalskatten måste höjas med två kronor per hundralapp fram till 2019, bland annat på grund av kostnader för flyktingar.
När det nu ser ut att komma dubbelt så många asylsökande vill nu SKL att staten höjer ersättningarna till kommunerna mer än vad regeringen föreslagit.
— Det är kommunerna som sitter med kostnaderna i knät, och det är vår bestämda uppfattning att staten måste kompensera fullt ut, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL.
Gå till toppen