Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora skattekrav på storbolag

EU vill att företag tillhörande biljätten Fiat och kaffekedjan Starbucks ska krävas på vardera runt 200 miljoner svenska kronor som de sluppit att betala i skatt i Luxemburg och Nederländerna.

EU-kommissionen har skattegranskat kaffekedjan Starbucks. ARKIVBILD.Bild: Mark Lennihan/TT/AP
Kraven är ett resultat av den granskning som EU gjort sedan det visat sig att bolagen lyckats få ner sina skattesatser med hjälp av förhandsbeslut från myndigheterna.
— Det här är olagligt under EU:s regler om statsbidrag. Det här visar tydligt att nationella myndigheter inte kan ge vare sig stora eller små bolag några otillåtna fördelar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.
De berörda bolagen — Starbucks Manufacturing BV i Nederländerna och Fiat Chrysler Finance Europe i Luxemburg — ska enligt uppgifter till tidningen Financial Times ha betalat motsvarande 2,5 procent respektive 1 procent i bolagsskatt, i stället för normala 25 respektive 29 procent.
Enligt Vestager rör sig kraven om vardera "20 till 30 miljoner euro" för de två företagen. Nederländerna säger sig samtidigt i en första kommentar vara "överraskat" av beskedet och anser att landet agerat "i enlighet med internationell standard", rapporterar Reuters.
Liknande utredningar pågår även mot Apple och Amazon och deras skatteupplägg i Irland.
Gå till toppen