Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdföretaget Björka Assistans är Årets skånska Gasell

Årets skånska Gasell, Marie Hansson, hade arbetat över 30 år i vården innan hon sa upp sig och startade Björka Assistans 2010 tillsammans med sin man Patrick Hansson. Företaget uppstod ur den personliga erfarenheten av att vara föräldrar till en dotter med funktionsnedsättning.

Marie Hansson och Patrick Hansson är det äkta paret bakom Björka Assistans, årets skånska Gasellföretag.Bild: Hussein El-Alawi
– Jag har arbetat många år i branschen och tyckte att det fanns mycket att jobba med rörande bemötande till både kunder och personal. Dessutom satt vi med problemet privat, vi har en dotter med högfungerande autism och självskadebeteende, säger Marie Hansson.
I dag organiserar Lommaföretaget personlig assistans över hela Sverige. Omsättningen har vuxit med 1 822 procent de senaste fyra åren, från 2,3 miljoner kronor 2011 till 44,8 miljoner kronor ifjor. Det gör Björka Assistans till Skånes snabbast växande företag enligt Dagens industri.
Marie Hansson, vd och grundare på Björka Assistans.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Bolaget har i dag 83 anställda och drygt 200 assistenter. Utöver personlig assistans i hemmet erbjuder de även ledsagning till fritidsaktiviteter samt avlösarservice i hemmet.
Snabbväxande Gasellföretag utses årligen av tidningen Dagens industri. För att bli ett Gasellföretag krävs bland annat en omsättning på minst tio miljoner kronor och minst tio anställda. Därtill måste företaget vara lönsamt, ha sunda finanser och som minst ha fördubblat omsättningen de senaste fyra åren samt vuxit varje år – i första hand genom organisk tillväxt.
Förra året klarade 84 skånska företag kraven för att bli en Gasell. I år har antalet skånska Gasellföretag ökat till hundra. Skåne är ett av få län där antalet Gasellföretag växer. Totalt sett har antalet svenska Gasellföretag minskat i år från 881 ifjor till 798 i år.
Marie Hansson och Patrick Hansson är det äkta paret bakom Björka Assistans, årets skånska Gasellföretag.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Nio av de skånska Gasellföretagen är verksamma inom vård och omsorg. Även företaget som växer näst snabbast i Skåne, Dalbyföretaget Mubaraks Konsult, finns i vård- och omsorgsbranschen.
Totalt har de skånska Gasellföretagen skapat 1662 jobb de senaste fyra åren.
Men för paret som driver Björka Assistans är den främsta drivkraften inte tillväxt.
– Det viktigaste är att kunden får det den behöver och ska ha. Ska vi vara ärliga har fokus inte varit att växa, vi har bara tagit in de kunder vi kan hjälpa, säger Patrick Hansson.
Gå till toppen