Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetsförmedlingen söker mer pengar

Arbetsförmedlingen kommer också att behöva mer pengar för integrationen av flyktingar. Till 2019 beräknas behovet vara tio miljarder extra.

— Jag skulle tro att vi kommer att behöva runt 250 miljoner extra nästa år. Sedan ökar det, vi uppskattar att vi behöver tio miljarder extra 2019, säger Mikael Sjöberg, chef för Arbetsförmedlingen (AF).
Pengar kommer att behövas redan nästa år för att förbereda AF inför den stora ökningen när alla nyanlända som kommer nu ska in i etableringsprogrammet hos AF.
— Den stora inströmningen till oss börjar först 2017, på grund av att Migrationsverket har så långa handläggningstider. Sedan ökar det under 2018 och 2019, säger Mikael Sjöberg.
Men det är inte bara pengar som krävs.
— Det behövs också regelförenklingar. Ersättningen som de nyanlända får är otroligt komplicerad och tidskrävande, säger han.
Frågan är om Arbetsförmedlingen kommer att klara av sitt uppdrag att integrera de nyanlända.
— Det är en bra fråga. Men ja, om vi får mer pengar, och om vi har en rimlig ambitionsnivå, säger han.
Arbetsförmedlingen, liksom andra funktioner som sysslar med nyanlända, märker redan en brist på kompetens inom vissa områden.
— Det är till exempel svårt att få tolkar. Och det är brist på SFI-lärare, säger Mikael Sjöberg.
Gå till toppen