Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkparken blir hem för ensamkommande barn

Lund kommer inom kort att öppna ett tillfälligt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Folkparken.

Bild: Emma Larsson
– Jag är glad över att vi kan ta Folkparksbyggnaden i anspråk, att vi har kunnat göra det snabbt och att det finns en stor politisk samsyn kring behovet av åtgärderna, säger Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) i ett pressmeddelande.
Läs också Almgren: Vi måste ta emot fler flyktingar
Kommunen har under de senaste veckorna tittat på möjligheterna att öppna upp Folkparken för att ge boende åt flyktingar. Redan i början av nästa vecka väntas man kunna erbjuda femtio platser.
–  Vi har en exceptionell situation som måste hanteras. Därför är det bra att Folkparken med så kort varsel kan användas som boende för ensamkommande barn. Tanken är att så småningom kunna hitta bättre och mer permanenta lösningar för barnen, säger oppositionsrådet och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Christer Wallin (M) i pressmeddelandet.
Läs också Folkparken kan bli flyktingboende
Fritidsklubben som finns på plats i Folkparken är informerad om planerna. Väktare kommer att finnas på plats dygnet runt. Enligt Lunds kommun har även Räddningstjänsten Syd stärkt upp rutinerna och bemanningen vid utryckning till flyktingboenden.
Sedan i somras har mellan 5-10 ensamkommande barn tagits emot i Lund varje vecka.
Gå till toppen