Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Rasism bakom skolattack

Polisen bekräftar nu att morden på skolan Kronan i Trollhättan betraktas som hatbrott med rasistiska motiv.

En kvinna lägger ner blommor utanför skolan Kronan i Trollhättan på fredagen, dagen efter attacken som krävde tre människors liv.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Polisen har studerat bilder från övervakningskameror av torsdagens attack. De visar att gärningsmannen, 21-årige Anton Lundin Pettersson, pratade med ljushyade människor på skolan utan att angripa dem.
— Vi ser även vad som hände med dem som var mörkare i hyn, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.
Polisen kan därför slå fast att det rör sig om ett hatbrott. Ett brev som polisen hittat hemma hos Lundin Pettersson stärker bilden ytterligare och visar att handlingen var planerad, säger Haraldsson. Han vill dock inte gå in närmare på vad som står i brevet.
— Det är en typ av självmordsbrev, säger han.
Till Aftonbladets webb-tv säger han att "det är ett utlänningsfientligt dokument där det framgår att han är ensam om det här".
Haraldsson pekar också på att den misstänktes klädsel och sättet han marscherat runt i skolan "för tankarna åt nazisthållet".
21-åringen använde ett stort svärd och en kraftig kniv mot offren, konstaterar polisen. En bil tillhörande gärningsmannen har också hittats nära skolan, där bland annat skidan till det svärd som har använts påträffades. Fordonet har förts till teknisk undersökning.
Kronan höll stängt dagen efter våldsdådet som skakade Trollhättan. Andra skolor i staden höll öppet men hade hög frånvaro när föräldrar — framför allt de med invandrarbakgrund — höll sina barn hemma, säger Birgitta Lindström Sundefors vid utbildningsförvaltningen på en pressträff.
— Vi har haft skolor med jättehög frånvaro där föräldrar inte velat släppa iväg sina barn.
— Flera skolor har låst sina dörrar, säger Birgitta Lindström Sundefors, som understryker att det inte funnits någon hotbild utan att det gjorts för att barnen som känna sig säkra.
Tillståndet för den skadade 41-åringen är fortfarande allvarligt men stabilt. Han flyttas under fredagen till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för avancerad specialistvård.
15-åringen som också skadades svårt har under dagen blivit bättre och har flyttats från intensivvårdsavdelningen till en vanlig vårdavdelning, uppger NU-sjukvården.
Pojken har utländsk bakgrund och kom till Sverige för bara nio månader sedan. Även de båda dödsoffren, en 17-årig pojke som var elev på skolan och en 20-årig elevassistent, hade utländsk bakgrund. Pojken kom till Sverige för tre år sedan.
— Det är i grunden ett ohyggligt brott som begåtts, tankarna går ju till andra tillfällen då den här typen av brott har begåtts i Sverige. Jag tänker på lasermannen och Peter Mangs i Malmö, men också på Breivik i Norge, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.
— Vi vet ju inte hur han hade tänkt fortsätta. Allt pekar väl på att polisen genom sitt ingripande räddade liv.

Den misstänkte gärningsmannen

TT:s källor bekräftar namnet på den nu avlidne misstänkte gärningsmannen, en 21-åring bosatt i Trollhättan.
Av uppgifter tillgängliga på nätet framgår att 21-åringen gick ut gymnasiet i Trollhättan 2013. Polisen uppgav på torsdagens presskonferens att man inte har några uppgifter om att mannen skulle ha varit elev på skolan där attacken skedde.
Ett Youtube-konto i 21-åringens namn ger bilden av ett stort intresse för Hitler och Nazityskland samt en kritisk inställning till islam. Varken polis eller åklagare har velat kommentera om de misstänker om fientlighet mot invandrare ligger bakom den dödliga attacken. Tidningens Expos källor säger dock att polisen undersöker ett politiskt motiv.
21-åringen är inte tidigare straffad enligt de uppgifter TT har och polisen uppger att han inte varit känd för dem sedan tidigare. Han tycks inte heller ha förekommit i mål som gäller tvångsvård av unga (LVU) eller tvångsvård för missbrukare (LVM).
Gå till toppen