Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Svenska kyrkan vill följa tömning av EU-migrantlägret

Polisen förbereder tömning av EU-migrantlägret vid Industrigatan.
Svenska kyrkan vill att präster och diakoner ska vara på plats som observatörer.

Kyrkoherde Anders Ekhem vill att präster och diakoner ska vara på plats när polis tömmer migrantlägret vid Industrigatan.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan kunde avslöja polisens plan på tömning av migrantlägret vid Industrigatan, där det bor uppemot 400 människor.
Anders Ekhem leder Svenska kyrkans arbete i Malmö, som kyrkoherde och kontraktsprost. Ekhem har skrivit ett brev till polismästare Stefan Sintéus.
Ekhem konstaterar i brevet att det inte är Svenska kyrkans uppgift att invända mot den planerade insatsen mot EU-migrantlägret.
”Vi inser det komplexa i denna situation och förstår att polisen har ett svårt uppdrag framför sig. Samtidigt handlar det om utsatta, fattiga och maktlösa människor som befinner sig längst bort från möjligheterna till ett värdigt liv”, skriver Anders Ekhem.
Anders Ekhem har uppmuntrat Svenska kyrkans präster och diakoner att vara på plats när lägret töms.
– Vi tycker att det kan vara väsentligt att det finns observatörer på plats som ser till den enskilda människan, säger Anders Ekhem.
”Om det sedan skulle vara enskilda kyrkoarbetare som också är del i protesten så är det deras rättighet men inget jag som ytterst ansvarig står bakom”, skriver Anders Ekhem i brevet till Stefan Sintéus.
Ser du en risk att insatsen blir våldsam?
– Jag vill inte spekulera i det. I alla lägen finns risker och möjligheter. Vi vill vara med för att möjligheterna ska bli större än riskerna, säger Anders Ekhem.
Polisen har möjlighet att ta in drygt 800 poliser för att genomföra lägertömningen.
– Polisen är som jag uppfattar det positiv till att det finns observatörer från Svenska kyrkan på plats, säger Anders Ekhem.
– Polisen hoppas att insatsen ska ske inom rimlig tid. De ska hålla mig informerad.
Gå till toppen