Signerat

Henrik Bredberg: Alliansen, tro på sjunde gången gillt.

Helsingborg har en moderat stark man, Landskrona en folkpartistisk. I Lund, Ängelholm och Trelleborg byttes en M-ordförande i kommunstyrelsen ut mot en S-märkt efter valet 2014.
Alliansen i Malmö på offensiven. Från vänster Niels Paarup-Petersen (C), Torbjörn Tegnhammar (M), Fredrik Sjögren (FP) och Torsten Elofsson (KD).Bild: Henrik Bredberg
I kommun efter kommun i Skåne är borgerliga politiker, till och från, med och styr och ställer.
Dock inte i Malmö.
I sex val i rad har de borgerliga gått på pumpen i genomröda Malmö. Alldeles orättvist är det inte. Idétorkan och håglösheten har emellanåt varit påfallande.
Ändring på gång nu?
Med start på lördagen ger sig alliansen i Malmö – M, FP, C och KD – ut på stan för att få väljarnas bästa tips för framtidens politik. Vanligt folk ska få vara med och bygga alliansens valplattform 2018, inte minst i utanförskapsområden där alliansen varit svag.
”I sex val har vi kommit med idéer som väljarna tackat nej till”, förklarade Torbjörn Tegnhammar (M) på alliansens pressträff i stadshuset igår.
Talande, kan tyckas, att idéfattiga partier tvingas ta väljarna till hjälp. I själva verket är den borgerliga självkritiken motiverad och satsningen riktig.
Malmö har så stora problem – en arbetslöshet på 15 procent, svaga skolresultat, gängkriminalitet, skyhöga kostnader för ekonomiskt bistånd – att staden måste få en slagkraftig opposition som på allvar kan utmana om makten – om inte annat så för största möjliga vitalitet i den lokala demokratin.
Hungriga vargar jagar bäst. Alliansen i Malmö borde vara utsvulten vid det här laget.
Gå till toppen