Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggbodar pekades ut som flyktingboende på SD:s lista

Sverigedemokraternas "lista över boenden för ökad massinvandring" inkluderar tre byggbodar i Torna Hällestad där en Dalbyfamilj bor medan de bygger ett hus på tomten.

Ted Ekeroth (SD).Bild: Sandra Stendahl.
– Det är inget flyktingboende, säger Inga Hallén, stadsbyggnadsdirektör i Lund.
Fastighetsägaren flyttar in med sin familj i väntan på att villan på tomten blir klar.
– Det är tråkigt att vi felaktigt hamnat på listan. Jag har pratat med SD och sagt att det är ett misstag, säger han.
Läs också SD lägger ut adresser till flyktingboenden
SD har haft en representant ute i Torna Hällestad för att ta bilder.
– Jag sa till vår lokalavdelning att vi får åka ut och kontrollera det som finns på listan. Vårt problem är att vi inte kan överklaga eftersom vi inte är grannar. Därför måste vi komma ut till befolkningen så att de och vi får reda på vad som pågår på platserna. Visar det sig att det inte är något boende då kan vi stryka det från listan, säger Ted Ekeroth (SD).
Efter att Sydsvenskans haft kontakt med Ted Ekeroth och påpekat misstaget har bygglovet för Torna Hällestad-fastigheten strukits över på listan.
Ekeroth skyller misstaget på Lunds kommun.
– Jag sa till stadsbyggnadskontoret att jag ville ha de ansökningar om bygglov som gällde invandringsmottagning i någon form.
Ted Ekeroths poäng är att kommuninvånarna ska få så mycket information som möjligt. Då måste adresser fram, menar han.
– Är Sydsvenskan ansvarig om Folkets park utsätts för attentat? Sydsvenskan har ju rapporterat om HVB-hemmet där. Det gäller även tältlägret i Revinge. Med det här förvridna resonemanget blir ju alla som rapporterar om dessa saker medskyldiga, vilket givetvis är helt absurt, säger Ted Ekeroth.
Inga Hallén känner till listan som SD lagt ut.
– Det handlar om tillfälliga bygglov. Inte alla är för flyktingboenden, men sex eller sju är det. Flera ärenden är pågående och vi vet inte vad det blir av dem.
Enligt samhällsbyggnadskontoret har kommunen ansökt om många bygglov för att vara beredda på att kunna ta emot fler flyktingar.
– Kommunen måste ha en beredskap, säger Inga Hallén.
På listan finns det tio fastigheter, varav ett par redan är omskrivna och kända, exempelvis HVB-hemmet i Odarslöv och ett boende i Folkparksbyggnaden.
Gå till toppen