Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så blir vintern en skön semester från sommaren

Vintern står för dörren. Vi vände oss till några experter i norr — ”Mörkret och kylans glada vänner". Deras tips: Lycklig melankoli, badberusning och totalt mörker.

Vilket är ditt hetaste tips inför vintern?
— Att gilla läget! Och att försöka de hitta glädjeämnen som finns i mörker och kyla.
Vilka tänker du på då?
— Den här årstiden erbjuder en tid för reflektion av livet. Man kan se det som en slags semester från sommaren, som innehåller mycket mer aktivitet och ofta stress - inte minst över att man ska ha trevligt. Under mörkare årstider finns inga förväntningar på att ha trevligt. Man slipper bli besviken och kan bli positivt överraskad istället.
Hur utnyttjar man kylan på bästa sätt?
— Gå ut och bada! Se till att uppleva kylan ordentligt. Vinterbad frigör en massa endorfiner som ger kroppen lyckokänslor. Det är ett slags rus - som en fylla utan att vara berusad. Och ni behöver inte ens hacka hål i isen där nere - det är väl bara att hoppa i?
Och mörkret då, hur njuter man av det?
— Mörker är vackert. När jag har gäster brukar jag ta med dem ut i skogen och stå i mörker och bara lyssna - på renar eller på is som spricker. Att bara lyssna i mörker skapar en väldigt speciell känsla. Det gäller såklart att ta sig utanför stan. Det är viktigt att det är totalt mörker.
Ni ordnar årligt mästerskap i vintersim. Vad gör föreningen mer?
— Vi har håller på att utveckla konceptet "Melankoliaden" med kulturaktiviteter. Allt saktar ner i mörker och kyla. Det är bra för både kropp och själ. Men melankoliska tankar kommer också när man slutar springa. Det ger utrymme för kreativa tankar även om man också ser allvarliga saker när man börjar reflektera. I Skellefteå finns till exempel oproportionerligt många författare. Det går att hitta lycka i melankolin. Sjunga, spela musik och teater är saker som lämpar sig bra för kalla och mörka vinterdagar.
Gå till toppen