Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD lägger ut adresser till flyktingboenden

Sverigedemokraterna i Lund lägger ut kartor och listor över flyktingboenden i Lunds kommun. Kritiker menar att det kan leda till fler bränder men det avfärdas av Ted Ekeroth (SD).

Ted Ekeroth, Sverigedemokraterna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Enligt Ted Ekeroth handlar det om medborgarinformation och inget annat.
– Det pågår en stor sådan här verksamhet i Lund utan beslut och med hemlighållna bygglov. Det finns tidigare exempel på när grannar inte informerats, till exempel i fallet med Sankt Hans backar. Tjänstemän ger undvikande svar och det hemlighålls, säger Ted Ekeroth (SD).
På Facebook har Sverigedemokraterna lagt ut en lista över tio byggnader med tillfälliga bygglov för olika former av tillfälligt boende, men inte alla är flyktingboenden. Grannar uppmanas att överklaga.
– Detta är vårt sätt att få ut informationen så att folk vet vad som händer, för det finns ingen offentlig debatt om detta. Vi försöker nå ut till Lunds befolkning. Om medborgarna inte gillar det som pågår så måste de göra sin röst hörd. Kommunen har kringgått reglerna om att annonsera i tidningar och informera grannar. Man gör inget av detta utan bara kör på.
Läs också Byggbodar pekades ut som boende på SD:s lista
Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) säger att alla regler följts.
– Kommunen har inte kringgått några regler i plan- och bygglagen. Vi hade en annan mer restriktiv tolkning än länsstyrelsen om vilka grannar som skulle vara berörda i ärendet med boende för EU-migranter på Sankt Hans backar. Vi följde länsstyrelsens förslag, så det har SD fullständigt fått om bakfoten.
Ett par av byggloven på listan har publicerats i Sydsvenskan.
Kartorna och listorna har väckt många kommentarer på Facebook och uppmaningarna om att ta bort materialet är många. Flera kommentarer handlar om att det är olämpligt att lägga ut informationen med tanke på att det redan inträffat bränder på flyktingboenden. Sambandet framstår som tydligt för de flesta som lämnat arga kommentarer.
Enligt Björn Abelson (S) spelar SD extremister i händerna.
– De går nazisters och främlingsfientligas ärenden när det gäller att försöka göra det extremt publikt vart det föreslås flyktingboenden. Det är oerhört dåligt omdöme och det visar bara att deras öppningar mot extrema rörelser är tydliga, säger han.
Ted Ekeroth (SD) avfärdar kritiken mot att lägga ut kartor och adresser till möjliga boenden.
– Det är typiskt vänsterflum. Det handlar om offentlig information. Vänstern vill göra det omöjligt för oss att informera medborgarna om det de redan borde ha blivit informerade om.
Är du inte orolig för att det kan trigga brott?
– Vi motsätter oss all form av våldsverkan. Skulle någon vilja begå våld mot folk eller byggnader så kan de ta reda på var de ligger på egen hand. Det behöver inte oss för det. Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera, säger Ted Ekeroth.
Polischefen i Lund, Patrik Isacsson, har inga synpunkter annat än att polisen vill undvika en upphetsad situation.
– Sådana här boenden kommer att finnas i alla kommuner så det blir ett naturligt inslag. Det är onödigt om det blir upptrissat men det är ju inte hemligt med boendet på Folkparken till exempel. Vi vill inte att det ska brinna på fler ställen och vi kommer att ha någon form av tillsyn på alla boenden, säger Patrik Isacsson.
Gå till toppen