Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruna minnen från krigsåren

Tyska rikets konsulat, Tessins väg 1C. Copyright © Malmö stadsarkiv.
Hakkorsflaggan vid Ribersborg. En bisarr bild.
I boken ”På gränsen mellan krig och fred – Minnesbilder från Malmö 1939-1945” (Kira förlag), utgiven av Malmö stadsarkiv, finns det ljusa minnen från krigsåren, men också mörka. En del är bruna.
Läs även: Ljusa minnen från krigsåren. 
Boken rymmer också vittnesbörd om beredskapen, ransoneringen och det tyskvänliga Malmö. Det är med tungt hjärta man läser om de nazistiska rörelser som spred hatisk propaganda i Malmö under denna tid. Det bruna gardet syntes på stadens gator, i synnerhet före kriget.
Tyska kamratskapet arrangerade filmvisning av tysk journalfilm. Sveriges nationella förbund arrangerade föredrag. Skånska propagandacentralen sålde och skyltade med antisemitiska bilder och litteratur i sin bokhandel på Södra Förstadsgatan 58 (idag Hemköp). En okänd grupp demonstrerade 1935 utanför Epa på Södergatan under budskapet: ”Köp svenska varor i svenska affärer! Bort från de judiska varuhusen! Bort från Epa och Tempo.”.
Man upphör heller inte att förundras och förfäras över den hakkorsflagga som under kriget hängde från en balkong i Ribershus och ut mot Limhamnsfältet. På Tessins väg 1C låg Tyska rikets konsulat.
Läs även: Protesten mot flaggan. 
Några uppgifter om vad som försiggick i huset närmast Turbinen vid denna tid går boken tyvärr inte närmare in på.
Det brukar sägas att det även fanns andra konsulat i huset under kriget, men det låter vi vara osagt. Men det var fullt möjligt att åtminstone två av de krigförande ländernas konsuler, den tyske doktor Mark Nolda och den brittiske Francis Charles Bishop, kom att dela hiss. Den senare hade nämligen sin bostad i samma uppgång 1945.
I den trappan bodde också Stalin.
Det vill säga köpman Gunnar Stalin. I maj 1944 fick familjen tillökning. Bob kom till jorden. Först såg han mamma Ruth, men strax var det ett rött skynke med ett svart kors som fångande hans intresse. Lille Bob tillbringade sin första sommar i en barnvagn på balkongen, i skuggan av det tyska rikets fana som vajade från konsulatet ovanför.
– En förklaring till att man kanske blev lite konstig, konstaterar jazzmusikern och den numera pensionerade tandläkaren Bob Stalin.
Bob Stalin och hans ”tröst”, det röda skynket. Ur familjens fotoalbum.
Gå till toppen