Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt organiserat fusk på högskoleprovet

Filma provet, skicka till en "sambandscentral" som löser uppgifterna och läser upp svaren i köparnas hörsnäckor.
Så såg planen ut inför lördagens högskoleprov. Men någon tipsade polisen.

Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT
Lundapolisen fick in ett anonymt tips tidigare i veckan om att det skulle organiseras ett storskaligt fusk under lördagens högskoleprov. Den 22 oktober mottog även Universitets- och högskolerådet ett anonymt samtal som avslöjade planerna.
Jan Lundquist, huvudansvarig för högskoleprovet vid Lunds universitet, säger att han fått information om att ett nätverk av personer har samarbetat. De har skrivit högskoleprovet på Katedralskolan, Polhemsskolan och Spyken i Lund, samt Danderyds gymnasium utanför Stockholm.
Deras plan: smygfilma provet åt en "sambandscentral" som löser uppgifterna och förmedlar svaren via hörselsnäckor till dem som köpt tjänsten. Enligt obekräftade uppgifter ska tjänsten kosta tiotusentals kronor.
– Det är jättemycket pengar i det här, så därför har de flera personer som filmar, säger Jan Lundquist.
En av dessa misstänkta fuskare skrev provet på Katedralskolan. Michael Eklund, huvudprovledare på skolan, berättar att han hade blivit informerad om vem fuskaren var.
– Vi satte in en extra vakt i den salen och efter en stund märkte vakten att hen kollade på klockan ovanligt mycket. Vi misstänkte att det fanns en kamera i klockan, så efter första provdelen fick alla ta av sig klockorna, säger han.
Rebecka Nilsson och Mattias Brodin skrev högskoleprovet på Katedralskolan.
– När vi kom in efter första pausen bad de oss att lägga armband och klockor på bänken, säger Rebecka Nilsson.
– Jag läste om fusket under lunchen och blev faktiskt lite chockad. Det verkar ju väldigt utstuderat, säger Mattias Brodin.
Enligt Jan Lundquist arbetade personal vid Lunds universitet med att kartlägga personerna som var involverade i fusket. Men när pennorna lades ner klockan 16.15 på lördagseftermiddagen hade ingen person blivit konfronterad.
– Vi har inte rätt att kroppsvisitera någon, men de har inte kunnat fullfölja sina planer. Vi tar med oss den här erfarenheten och ska titta på hur vi kan uppdatera regelverken för att vara bättre förberedda på sådant här framöver, säger Jan Lundquist.
Cecilia Qvarnström, biträdande inre befäl vid Lundapolisen, kände inte till ärendet när Sydsvenskan gick ut med nyheten om fusket.
– Vi har inte hört ett ljud om detta, så jag kan inte säga någonting, säger hon.
Lunds universitets säkerhetssamordnare Håkan Jönsson bekräftar dock att han blev kontaktad av en person vid Lundapolisen om tipset.
– Jag mejlade tipset vidare till Jan Lundquist eftersom jag inte ansvarar för högskoleprovet, säger han.
Gå till toppen