Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sverige har inte rådmed mer av det vansinne som bränderna är ett tecken på."

De som hotar flyktingförläggningar och utför brandattentat gör sig själva bara en björntjänst, försämrar läget både för flyktingarna och för Sverige som helhet.
Det skriver Karl Philip Nilsson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Skåne.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Inte sedan andra världskrigets dagar har det varit så många miljoner människor på flykt runt om i världen som just nu. Utöver de som flyr ifrån IS terrordåd förföljs miljontals människor på grund av sin tro, etnicitet, sexuella läggning eller politiska åskådning.
Sverige har genom historien tagit ett stort ansvar när situationen i omvärlden varit extra orolig. Så är det även idag. Landets befolkning har visat prov på att den kan och vill öppna sina hjärtan för många av de människor som tvingats lämna allt de har för att fly.
Som liberal vill jag se en värld med friare rörlighet och färre gränser, men jag är också medveten om att ett stort flyktingmottagande inledningsvis kostar pengar och att Sverige inte har ett magiskt kassavalv där pengarna aldrig tar slut.
Det är egentligen ganska enkelt. Om Sverige ska klara av att ha en bra välfärd och samtidigt kunna hjälpa människor på flykt måste mottagandet vara så effektivt som möjligt. Därför är jag mycket oroad över de bränder på flyktingboenden som skett på sistone.Degör att kostnaderna riskerar att skena iväg.
Den svenska välfärden brinner, den har slukats av lågorna från de brinnande flyktingförläggningarna.
De som anlägger bränderna misslyckas med sitt syfte. När målet är att budgeten för invandring ska strypas och användas i skolan, äldreomsorgen och sjukvården, blir effekten omvänd.
För varje timme polisbevakning som krävs på grund av hoten mot flyktingförläggningarna blir det en timme mindre bemanning på förskolan.
För varje flyktingboende som brandkåren måste släcka, får speciallärarna i matematik färre timmar med sina elever.
För varje boendeplats som brinner upp måste en ny skapas.
Det är dags att rädda den svenska välfärden.
Att minska invandringen för att man tror att den riskerar att försämra välfärden, är en linje jag aldrig kommer att skriva under på. Som liberal ser jag det som viktigare att de människor som flyr undan krig, terror och förtryck får en fristad här än att upprätthålla den svenska muren av byråkrati där det till exempel tar sju år för en utrikesfödd person att få sitt första arbete. Däremot är jag mån om att flyktingmottagandet ska vara så effektivt som möjligt.
De som hotar flyktingförläggningar och utför brandattentat gör sig själva bara en björntjänst, försämrar läget både för flyktingarna och för Sverige som helhet.
Sverige har inte råd med mer av det vansinne som bränderna är ett tecken på. Detkostar oss skattebetalare miljontals kronor, pengar som kunde användas på bättre sätt. För att unga ska få sin första bostad eller till den som är i behov av vård. Dessa pengar måste idag användas för att skydda utsatta människor från hatiska rasister. Extremister kan inte få äventyra vår gemensamma välfärd.
Karl Philip Nilsson

SKRIBENTEN

Karl Philip Nilsson är ordförande i Liberala ungdomsförbundet, LUF, i Skåne.
Gå till toppen