Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

XOV tilltalar med hashtag-engelska och mjuka loopar där detaljerna ger storheten.

Tänk dig en r&b-skiva utan kärlek. En röst som hade kunnat relationstraggla men istället är upptagen av olika former av överlevnad.
Bild: Sony Music
Stockholms­debutanten XOV går upp i falsett när han räknar högt på budgetar, känslo­stabilitet och mentala förhållnings­sätt över synttunga ljud­landskap som hör hemma högst upp i topplistors vindsvåningar. När någon snor dina pengar, bör du hota med våld som ditt gamla jag skulle ha gjort? Vänner som övergav dig i dina kriser, ska du avvisa eller hälsa som vanligt när de återvänder med din medvind? Ska du ta dig vidare på ren stolhet när du kraschar? Dessa är ämnesval som gör super­talangens skiva egen.
"Lucifer", XOV:s hittills mest uppmärksammade låt, sticker fortfarande ut. Den har beskrivits som mörk och emotionell men jag tycker mest om att den är konkret.
Bäst blir ”Lucifer” när du känner till textens bakgrunds­historia och kan följa med i varje återkommande rad där en förrädare varnas för hämnd från en inre djävul. Också ”Zero”, med ett Dr Dre-flirtande beat, hashtag­engelska och mjuka pop­loopar, är något stort, precis som radio­vänliga singeln "Don’t Talk To Me” – omöjlig att få ur huvudet.
Både produktionen och lanseringen av "Wild" är extremt svensk. Tillvägagångs­sättet får mig att tänka på Bloodshy & Avants avskalade konstellation Miike Snow som var framgångsrik för några år sedan. Ett rent studioverk, genomarbetat, inslaget i en perfekt historia. Men i detaljerna märks storheten. Ju mer du lyssnar på XOV, desto personligare framstår musiken, lite som att titta i en perfektionists privata dagbok och plötsligt se innerligheten i avsändarens talang.
XOV: Wild (album)
Milliion Stylez: Revelation Time (album)
Gyptian & Lady Leshurr: All On Me (låt)
Romain Virgo: Lifted (ep)
Gå till toppen