Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protesten på Ribershus

Den 6 juni 1944, svenska flaggans dag och D-day. Grannarna till det tyska konsulatet hängde upp den svenska, brittiska, norska och amerikanska flaggan.Bild: Henning Stenberg/Sydsvenskan.
I en tyst tyskprotest hängde grannarna på Riberhus ut den svenska flaggan, den brittiska, den norska och den brittiska vid sidan om hakkorsflaggan. Denna enkla men tydliga demonstration utspelade sig på den svensk flaggans dag den 6 juni 1944, det vill säga samma morgon som de västallierade gått i land i Normandie, D-day.
Meddelandet om att invasionen hade påbörjats nådde Malmö redan kvart i sju på morgonen. Hos tidningarna gick teleprintrarna varma och Sydsvenskan utkom snabbt med en extraupplaga. Nyheten spred sig snabbt till allmänheten, denna flaggdag.
Det är grannen till Gunnar och Ruth Stalin (se förra blogginlägget), under det tyska konsulatet, som har hissat den svenska flaggan och samtidigt hängt ut de amerikanska och norska fanorna. Vem den morske var vet vi inte. Men gissningsvis är det den brittiske Francis Charles Bishop (läs mer här) som ligger bakom den brittiska, högre upp i huset.
Lägg för övrigt märke till ansiktet som kan anas i fönstret, bakom den tyska flaggan!
Det har sagt att det fanns fler konsulat i Ribershus, men så är inte fallet – i alla fall inte enligt adresskalendrarna från krigsåren. Däremot ska det ha funnits olika typer av underrättelseverksamhet i ett par av de strategiskt placerade husen. Det var inte bara tyskarna som ville ha span ut över Öresund och Danmark. Mer om detta i ett kommande blogginlägg.
Man kan också notera att byggmästaren Eric Sigfrid Persson – åtminstone 1946 – bodde och hade kontor i det första (närmast Turbinen) huset. Där låg också Svenska Perspektivpatent AB. Perspektivfönstret hade introducerats med Ribershus 1937.
Sydsvenskan Dagbladet Snällposten den 7 juni 1944: ”I flaggprakten i Malmö märktes också det synnerligen internationella Ribershus, där de övriga hyresgästerna ”råkat” inrama tyska konsulatets flagga med amerikanska, brittiska, norska och svenska flaggor.”. Notera barnet på balkongen bakom svastikan och ansiktet som kan anas i fönstret. Kan det vara hos det tyska konsulatets vaktmästare B Stemmler?Bild: Sydsvenskan.
Gå till toppen