Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stamcellsbolaget Longboat Explorers tar in Christer Fåhraeus som ägare

Lundabolaget Longboat Explorers har patentsökt en metod för att tillvarata nyupptäckta stamceller ur fostervatten. Nu går två ängelinvesterare in i bolaget, som får serieentreprenören Christer Fåhraeus som ordförande.
Forskarna Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods vid Lunds universitet har upptäckt en ny typ av stamceller i fostervatten. Stamcellerna kan på lång sikt användas inom så kallad regenerativ medicin, det vill säga för att återskapa fungerande organ och vävnader.
– Fostervatten är en outnyttjad resurs som kastas bort vid förlossningen, säger Marcus Larsson, vd för Longboat Explorers och specialistläkare inom pediatrik. Genom vår forskning har vi dels hittat en väldigt unik celltyp som lämpar sig väl för medicinsk användning och dels visat att man kan utvinna en lungskyddande substans ur fostervattnet.
Forskarna Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods.Bild: Privat
I det nybildade bolaget Longboat Explorers har de tagit fram och patentsökt en metod för att ta tillvara på och förädla de nyupptäckta stamcellerna.
– En unik egenskap för fostervatten är att cellerna i denna miljö lever i en låg syrgas- och näringsnivå, säger Marcus Larsson. Den miljön bidrar till cellernas unika egenskaper som gör dem mycket väl lämpade för medicinska applikationer.
Med egenutvecklad medicinskteknisk utrustning har Longboat Explorers tagit fram ett system för att ta vara på fostervattnet i ögonblicket före en förlossning med kejsarsnitt.
– Det behövs en viss skärande effekt, tillräcklig för att penetrera fosterhinnorna men utan att skada barnet. Metoden måste vara utan risk för vare sig barnet eller mamman, säger Marcus Larsson. Genom ett helt slutet system kan stamcellernas egenskaper bevaras och vårt system för fortsatt processning av cellerna innehåller både speciella hård- och mjukvarulösningar.
För att vidareutveckla metoden tar Longboat Explorers in tre nya delägare: LU Innovation System, Perspektiv Invest och entreprenören Christer Fåhraeus. Fåhraeus går också in som styrelseordförande.
Marcus Larsson säger att målet för Longboat Explorers är att ha ett strategiskt samarbete på plats under tredje kvartalet 2016.
– Framtiden för stamceller är omprogrammeringsbara celler. Det viktiga är att vi hittar rätt aktör att arbeta med, om det är ett stort eller litet bolag har ingen betydelse.
Hur ser tillgången på fostervatten ut?
– Man får ut förvånansvärt höga cellantal per insamling, säger Marcus Larsson. Men det viktigaste för oss är att den som väljer att samla in sitt fostervatten ska se det stora värdet i att tillvarata det här värdefulla materialet, dels ur ett individperspektiv, men framförallt med det stora värdet i att det kan växa fram en kollektiv vävnadsbank.
Gå till toppen