Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den konservative terroristen

Är attacken och morden i Trollhättan hatbrott eller terrorism? Den ena behöver inte utesluta det andra, skriver hatbrottsforskaren David Brax.

Ljus och blommor vid minnesplatsen utanför fritidsgården på skolan Kronan i Trollhättan efter en manifestation på söndagskvällen. Det finns anledning att betrakta dådet som terrorism, skriver David Brax.Bild: Adam Ihse/TT
Tidigt efter att de första nyheterna om det förskräckliga dådet i Trollhättan började spridas var spekulationerna igång. Hastigheten med vilken händelser ska skrivas in i ett begripliggörande sammanhang tycks ständigt öka. Var det den typ av skolskjutning som vi numera betraktar som vardag i USA? Eller var det en intensifiering av de senaste veckornas attacker mot asylboenden? Hade vi att göra med en psykiskt sjuk förövare, eller en högerextrem terrorist av Breiviks slag? När gärningsmannen avlidit fanns inte längre utredningsskäl för polisen att hålla på informationen och det bekräftades att allt tydde på ett hatbrott med rasistiska motiv. Det är ovanligt att polisen så tydligt markerar att det handlar om hatbrott, men så är det också ett ovanligt tydligt fall: mördaren valde tydligt ut mörkhyade offer, hans klädsel och uppträdande för tankarna till nazism och hans beteende på nätet tyder på sympatier med högerextrema ideologier. På en presskonferens avslöjade polisen ett brev som ytterligare bekräftade motivet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen