Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera norska flyktingbarn över 18

Från januari till september i år ålderstestade den norska migrationsmyndigheten UDI 877 ensamkommande flyktingbarn. En tredjedel av dem visade sig vara över 18 år, skriver VG.
Från januari till september i år ålderstestade den norska migrationsmyndigheten UDI 877 ensamkommande flyktingbarn. En tredjedel av dem visade sig vara över 18 år. ARKIVBILDBild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Under årets första nio månader kom det sammanlagt 2 696 asylsökande i kategorin ensamkommande flyktingbarn till Norge. När myndigheterna misstänker att en person inte är under 18 år kan åldertest genomföras där man bland annat undersöker tänder och skelett.
— Generellt är det så att alla asylsökande får behandlat sin ansökan individuellt, oavsett ålder, men vi har en mer barnkänslig värdering ju yngre barnen är. Om det visar sig att en sökande är vuxen, blir vederbörande behandlad som sådan, och värderingskriterierna kan vara olika för barn och vuxna, förklarar Therese Berwitz-Larsen vid UDI ålderstesterna.
Gå till toppen