Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Järnvägsproblem kan lösas med tunnel

Bygg in järnvägspåren i en tunnel. Det föreslår Moderaterna som lösning på bullerproblem vid den så kallade "Armaturkurvan".

Tågtrafiken, speciellt godstågen, orsakar problem och risker i form av buller och stoffspridning. Allra störst är problemen för verksamheter och boende vid "Armaturkurvan", precis söder om stationen. Där passerar tågen väldigt nära de omkringliggande byggnaderna.
– Det är tveklöst så att det påverkar folk i området och är ett problem för de boende, säger kommunalråd Christer Wallin (M).
Nu föreslår moderaterna i en motion att järnvägen, från Trollebergsviadukten och söderut, byggs in i en tunnel för att skydda byggnaderna från båda stoftspridning och buller.
– Det kan vara positivt att utreda ett skydd, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden, och hänvisar vidare till kommunstyrelsen.
Hon tror inte att förslaget är realistiskt just nu med tanke på kostnaderna.
Frågan om ett tunnelbygge över järnvägen har delvis utretts tidigare, 2009, men då bedömdes kostnaderna bli alltför stora. Enligt förvaltningarna, som yttrat sig i frågan, är det i slutändan Trafikverket som ansvarar för åtgärder av de problem som skapats av tågtrafiken.
– Det är beklagligt att de inte vill titta närmre på förslaget innan de avfärdar det, säger Christer Wallin.
Gå till toppen