Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mumien på väg tillbaka till kyrkan

Var ska biskop Peder Winstrup begravas? Som det ser ut nu lutar allt åt en mumiebegravning i mitten av december i Domkyrkans norra torn.

Biskop Peder Winstrup återförs den 11 december för gravsättning. Allt talar för att han hamnar i norra tornet på Domkyrkan.Bild: Albin Brönmark
Domkyrkan blir nog snart med mumie igen. Det unika och välbevarade kroppen av biskopen Peder Winstrup kan vara tillbaka på bekant vilomark redan den 11 december för att gravsättas.
Domkyrkorådet arbetar nu för fullt med att bestämma exakt var biskopsmumien sista viloplats ska bli. I slutet av veckan beräknas ett slutgiltigt besked ges. Men platsen är nog mer eller mindre klar.
–Vi håller på med utredningar och mätningar. Mycket mer kan jag inte säga just nu. Men det är i det norra tornet och sen ska vi hitta den mest lämpliga platsen där för honom att vila, säger Mats Persson från Domkyrkorådet.
En central fråga är luftfuktigheten, för att kroppen inte ska riskera att vittra bort i Domkyrkan.
–Det är luftfuktigheten som styr både oss och Historiska museet åt det norra tornet just nu.
Biskopen befinner sig alltjämt på Historiska museets konserveringsavdelning där han under långt tid genomgått en rad undersökningar.
Helt färdigundersökt är han ännu inte.
–Vi kommer nog att fortsätta med undersökningarna till sista veckan innan han lämnas över, säger museichefen för Historiska museet Per Karsten som också är projektledare för Winstrup-undersökningarna.
Ett tag var det bäddat för rejält mumiebråk i frågan om var kroppen ska gravsättas. Winstups stoft är en av de bäst bevarade 1600-tals-kropparna i Europa. En del mer eller mindre lämpliga platser har föreslagits som Winstups sista viloplats. En plats som diskuterades var Norra kyrkogården - en plats där mumien inte skulle förbli en mumie särskilt länge.
Det vetenskapliga teamet bakom undersökningarna författade tidigare i år en skrivelse till Domkyrkoförsamlingen med krav på att biskopen måste bevaras för framtiden som ett unikt medicinhistoriskt arkiv.
Men kyrkan är nu inne på samma spår och parterna har haft en fortlöpande dialog.
–Det viktigaste var i alla fall att man inte beslöt sig för Norra kyrkogården. Det hade inneburit att all vidare forskning varit omöjlig. Det var den viktigaste segern för oss, säger Per Karsten.
Domkyrkorådet har fått en rekommendation baserat på olika fuktighetsmätningar i Domkyrkan.
–Nu väntar vi på svar om var det blir. Jag är övertygad om att det kommer bli en alldeles utmärkt placering för herr Winstrup, säger Per Karsten.
I samma kista som Peder Winstrup hittades även ett foster. Fostret kommer även fortsättningsvis att vila bredvid biskopen.

Dansksvensk biskop

Peder Winstrup föddes 1605 i Roskilde. 1638 blev han biskop i Lund, som då var danskt.
1679 avled Peder Winstrup och gravsattes i Winstrupska familjegravkoret i Domkyrkan, som då låg i Sverige. Hans kista flyttades därefter några gånger i samband med ombyggnationer av Domkyrkan.
Gå till toppen