Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt beslut om migrantlägret på gång

EU-migranternas läger på Industrigatan i Malmö ska tömmas omgående. Ett kryphål i lagen gör att miljönämnden genom ett nytt beslut kan skynda på ingripandet.

Miljöförvaltningen i Malmö anser att boendesituationen i lägret är så pass allvarlig att man måste agera omedelbart. Den politiska nämnden väntas nu fatta beslut om så kallad rättelse i det pågående ärendet. Det innebär att lägret kan tömmas utan att identifiera de boende och utan att invänta beslut från övriga instanser.
— Det är väldigt ovanligt att en miljöförvaltning gör så här. Det görs främst i nedskräpningsfall, där den som skräpat ner är okänd, säger Andrea Hjärne Dalhammar, stadsjurist i Malmö.
Beslutet innebär också att polisens egen förundersökning och eventuella insats mot lägret troligen inte hinner blir verklighet innan Malmö stad agerar.
— Vi tänker inte längre avvakta att andra myndigheter gör sitt jobb, utan nu gör vi vårt jobb, säger Hjärne Dalhammar.
Det betyder dock inte att polisen blir sysslolös. Miljönämnden kommer också att begära så kallad handräckning. Polisen avgör när lägret kommer att tömmas, men enligt Hjärne Dalhammar ligger det "hyfsat nära" i tiden.
Aktivister protesterar mot planerna, och kräver att kommunen ordnar ett lagligt alternativ till EU-migranterna.
Gå till toppen