Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ägaren till ockuperade marken: "Vi kan inte ha anarki"

Fastighetsmiljardären Per Arwidsson äger tomten som blivit ett EU-migrantläger. ”Jag tycker jättesynd om de här människorna. Men vi kan inte ha anarki.”

Per Arwidsson, 63 år, började jobba i pappas lanthandel i Bohuslän. Juridikstudier förde honom till Stockholm och fastighetsaffärer.
1988 sålde han 40 bostadsfastigheter i Stockholm för nära en miljard kronor. Senare blev han en av de största ägarna i biltillverkaren Porsche.
– Det där är så länge sedan, säger Per Arwidsson till tidningen.
Per Arwidsson äger ödetomten som har blivit EU-migrantläger. "Samhället måste lösa sådant som uppenbart strider mot alla lagregler," säger han.Bild: Oskar Omne
Under nittiotalskrisen undvek Per Arwidsson, enligt en artikel i Dagens Industri, konkursstämpel genom att sälja hela bolaget Convectors fastighetsinnehav i europeiska storstäder till Gota Bank för en krona. Det ingick att banken släppte miljardfordringar mot Convector.
Men Per Arwidsson började om och har byggt en ny storförmögenhet. Numera via bolaget Granen fastighetsutveckling. 30 december 1999 köpte Arwidssons ödetomten Malmö Brännaren 19.
– Jag trodde att det här området långsiktigt skulle kunna bli intressant, säger Per Arwidsson.
Han vill skapa ett bostadsområde med inslag av kommersiella lokaler. Detaljplaneprocessen är inledd. Grinden till den 9 200 kvadratmeter stora tomten står öppen.
– Vi hade grinden öppen eftersom det finns en skatepark och en parkeringsplats inne på tomten. I retrospektiv skulle vi ha gjort annorlunda, säger Frej Adolph, fastighetschef hos Granen fastighetsutveckling.
En polisanmälan om olaga intrång på tomten gjorde Granen fastighetsutveckling i våras.
–  Men vi var inte inaktiva fram till polisanmälan. Någon gång tidigt 2014 fick vi indikationer på att ockupanter hade tagit marken i anspråk. Vi försökte agera genom dialog och genom Kronofogden, säger Frej Adolph.
Men Kronofogden har inte kunnat avhysa någon.
Tidningen kunde 2 oktober avslöja polisens hemliga plan för att tömma EU-migrantlägret, grundad i intrångsanmälan från Per Arwidssons bolag.
På tisdagen tog miljönämnden beslutet att lägret ska rivas.
Fastighetsägaren Per Arwidsson är mycket kluven kring hela insatsen.
– Jag har skänkt 50 000 kronor om året under tre år till Sankt Erikshjälpen för att ge pengar till utbildningsinsatser för romer i Rumänien. Jag har gjort detta trots att de har ockuperat min tomt, säger han.
– Jag tycker jättesynd om dem. Men det här fungerar inte. Vi försöker få bort en miljöfarlig verksamhet och den här olagliga ockupationen. Men i det här läget är vi maktlösa.
– Jag har följt alla lagar och regler man kan följa, men hittills inte fått någonting att hända. Jag äger en tomt som är ockuperad. Samhället måste lösa sådant som uppenbart strider mot alla lagregler.
Läs också Oro i migranternas läger: ”Var ska vi ta vägen?”
Förra hösten meddelade Per Arwidsson att han tänker testamentera stora delar av sin förmögenhet till en stiftelse för bättre stadsmiljö.
Just nu undrar han var de uppskattningsvis 200-300 personer som bor på hans mark ska ta vägen när lägret töms. Han hoppas att det efter miljönämndens nya beslut ska ske en spontan avflyttning, utan polisinblandning.
– Alla som bor i Sverige ska följa svensk lag. Jag har hela tiden haft förhoppningen att ockupanterna ska kunna övertalas att lämna fastigheten och jag hoppas att det beslut som nu fattas betyder att man lämnar snarare än att obstruera, säger Granens fastighetschef Frej Adolph.
– Jag hoppas att de som har ockuperat vill ha lugn och ro. Jag hoppas att de efter beslutet förstår att det inte är lämpligt att de är kvar. Bråk gagnar inte någon. Det är enklare för alla parter om inte polis behöver engagera sig.
Gå till toppen