Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Propagandakrig pågår. Hets mot flyktingar får näring utifrån.

Flyktingförläggningar och asylmottagningar brinner. I stort sett varje dag nu kommer rapporter om nya, misstänkta attacker med rasistiska förtecken.
Men det händer inte bara här. Samma mönster syns runt om i Europa, mer eller mindre tydligt.
I Tyskland, där migrantströmmen liksom i Sverige slår alla rekord, har det hittills i år registrerats drygt 500 attacker i form av anlagda bränder och olika typer av skadegörelse. 2014 förekom 114 liknande dåd, ytterligare tre år tidigare så pass få som 18.
Det är en illavarslande utveckling. Försvarsalliansen Nato misstänker att vågen av främlingsfientlig brottslighet underblåses av utländska aktörer.
"Vi ser specifika samband i en rad länder som pekar mot att någon försöker påverka", säger Janis Sarts, chef för Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom, till Dagens Nyheter.
På MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, delar Mikael Tofvesson den bedömningen:
"Främlingsfientlighet och den typen av rädsla kan lyftas fram och gödas av främmande makter."
MSB bygger just nu upp en grupp som ska höja den svenska beredskapen och försvarsförmågan i det pågående propagandakriget.
Ryssland har rustat upp inte bara sin militär utan också sin förmåga till påverkan genom propaganda och olika former av desinformation. På den fronten spelar den statsägda mediekoncernen Russia Today en central roll.
Den ryska propagandan har funnit en tacksam publik även i Sverige. Inte minst bland just främlingsfientliga grupper och individer som ivrigt tar till sig och för vidare Kremls världsbild.
Under Vladimir Putins tid som president har Kreml flitigt odlat kontakter med nationalistisk och xenofob europeisk extremhöger som Nationella fronten i Frankrike, Jobbik i Ungern och Ataka i Bulgarien. Utöver avskyn mot USA förenas dessa partier och Putin av föraktet för den liberala demokratin, för jämställdhet, sexuellt likaberättigande – kort sagt de flesta former av tolerans.
I takt med en allt aggressivare rysk utrikespolitik har relationen mellan EU och Moskva steg för steg försämrats. På den ryska invasionen av grannlandet Ukraina och annekteringen av halvön Krim följde omfattande sanktioner mot Ryssland från EU:s sida.
Att underblåsa motsättningar mellan olika etniska grupper i EU:s medlemsstater blir ett sätt för Kreml att slå tillbaka, att försvaga och destabilisera hela EU.
Det finns också mer handfasta sätt att öka på den splittring bland EU:s medlemsstater som kommit till så tydliga och beklagliga uttryck i flyktingskrisens spår.
Den ryska bombkampanjen i Syrien, senast riktad mot staden Aleppo, skapar nya flyktingströmmar i riktning mot Europa. Flyktingströmmar som i sin tur ökar mottagligheten för den ryska desinformationen hos delar av befolkningen.
Det är hög tid att Sverige, EU och Nato skärper sin försvarsförmåga även på propagandakrigföringens område. Att uppvaknandet kommer sent gör det inte mindre välkommet.
Gå till toppen