Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: De ensamkommande borde få komma hem

Antalet flyktingbarn har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det är pojkar i ungdomsåren och unga män som kommer hit. Men en pojke i ett afrikanskt eller asiatiskt land vet knappt var Sverige ligger. Pojkarna är oftast inte initiativtagare till resan hit. Det är föräldrarna eller andra vuxna som satsat stora pengar på smugglare i hopp om att få följa efter som anhöriginvandrare.
Priset för att skicka en pojke varierar förstås, men kan ligga på flera tusen euro. Smugglarligorna har vuxit sig starka och är mycket svåra att komma åt. De sätter av pojkarna på färjan till Trelleborg, Öresundståget till Malmö eller på en plats i Göteborg och sedan är de borta.
Detta med smugglade barn är inget nytt, även om det har eskalerat under den senaste tiden. Jag är barnläkare och arbetade på Flyktinghälsan på Rosengård i Malmö på 90-talet. Invandringen till Sverige visar på många olika sätt att komma in i vårt land. Ett vanligt sätt är att skicka en i familjen och att de andra kommer efter senare. Som en afghansk man sa till mig: "Om 1,5 år får jag uppehållstillstånd och då tar jag hit resten av min familj". En sådan man kallade vi "torped". Men ibland skickade man redan då ett barn som vi kallade "ankarbarn", också det med tanke på anhöriginvandring senare.
Många av dem som vi nu kallar "ensamkommande flyktingbarn" är just ankarbarn. Att skicka en pojke till Sverige med smugglare borde inte berättiga till anhöriginvandring. Om Migrationsverket införde ett stopp för anhöriginvandring till smugglade barn så skulle den här osunda trafiken minska avsevärt. Vem vill satsa stora pengar på smugglare om resten av familjen inte får komma efter?
De här pojkarna ser jag som offer. Jag tror att det bästa för pojkarna själva är att de så snart som möjligt får komma hem till sina hemländer, till sina familjer och vänner.
Lennart Righardbarnläkare
Gå till toppen