Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Författaren Rosenberg stöttar spelare i vardagen

När MFF Markus Rosenberg nu debuterar som medförfattare till en bok, trycker han på att kaptenskapet sträcker sig långt bortom matchens 90 minuter.
– Det handlar inte bara om fotboll, utan vardagsfrågor för spelare som kommer hit utan förankring i stan.

Fotografen Klas Andersson, författaren Micke Sjöblom och MFF-arna Markus Rosenberg och Staffan Tapper (nyopererad i axeln) skildrar Europaresorna då och nu utifrån kaptenernas perspektiv.Bild: Max Wiman
Författaren Micke Sjöblom ger tillsammans med fotografen Klas Andersson samt MFF-arna Staffan Tapper och Markus Rosenberg ut boken "Kaptenerna som tog Malmö FF ut i Europa".
Staffan Tapper var lagkapten i Europacupfinalen 1979 i München, Rosenberg fick ta över bindeln när Guillermo Molins skadade knät precis innan förra säsongens magiska Europaresa tog sin början.
Boken har fått Rosenberg att reflektera än mer kring kaptenskapet i Malmö FF.
– Det var nog ganska annorlunda på Staffans tid. Alla killar kom från Malmö och hade koll. I dag får jag frågor från våra nya spelare alltifrån var de ska bo och hur de hittar olika saker, vad de gör om deras barn blir sjukt.
Han instämmer i att MFF inte varit så bra på de där bitarna.
– Vi är det väl inte riktigt än heller. Men för mig som Malmöpåg märker jag att antingen har jag det i huvudet eller kan ta reda på det lätt. Det är lite som när jag kom tillbaka till Bremen och Torsten Frings var kapten där. Han var därifrån och hade total koll på stad och klubb.
Lagkaptenen är också på olika sätt en länk mellan tränare och spelare, inte minst i Malmö FF.
– Åge Hareide testar ofta av olika idéer på mig, men hann fattar ju alla beslut. Sen är jag ju alltid i omklädningsrummet och hör allt och det händer väl att jag slår larm ibland, när jag tycker det är något han behöver ta tag i.
Bokprojektet väcktes i Staffan Tappers huvud förra hösten, när han såg hur Europaframgångarna påminde om de hans generation hade.
– För mig är det viktigt att någon tar vara på historien, påpekar Staffan Tapper, som ju också var medförfattare till boken om Eric Persson.
– Jag blev tillfrågad precis innan om jag inte ville skriva min biografi. Men det hade blivit för mycket, att tvingas utelämna andra och så. Det här har inte tagit energi från spelet, har mest varit intervjuer och att vi skickat texter mellan varandra, säger Markus Rosenberg.
– Spelarna från 1979 upplever jag som oerhört viktig i MFF. En så framgångsrik generation kan ofta bli gnällig och bara jämföra med vad de själv gjorde. Många jobbar än i dag i MFF och har sedan jag kom varit de mest positiva i hela klubben, säger tränaren Åge Hareide.
Gå till toppen