Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Här stakar de ut Bamses framtid

Från det lilla kontoret i Lödde styr de ett av landets mest kända varumärken.
Bröderna Ola och Dan Andréasson har fullt upp med att granska filmmanus till nästa Bamsefilm och planera för Bamses 50-årsjubileum.

Bamseförlaget för en anonym tillvaro på industriområdet i Lödde. På utsidan finns inte ens en skylt som avslöjar att allt som rör världens starkaste björn, styrs härifrån.
– Det är nog inte så många som har koll på att vi finns här. Vi har fått en del förfrågningar från skolor och förskolor om studiebesök. Men vi tackar alltid nej eftersom de blir besvikna, säger Ola Andréasson.
– Det är ju ett kontor, här finns ingen som sitter och ritar, säger Dan Andréasson.
Kontoret är ändå fullt av Bamseprylar. Här finns allt från cyklar och schampo till spel och en lurvig Bamsedräkt. Ett 20-tal licenstagare säljer produkterna och bröderna Andréasson får nästan dagligen nya förfrågningar om samarbeten. Det mesta blir inte godkänt.
– Det ska vara i Bamses anda. Om vi släpper på det kommer företagen att spreta Bamse åt alla möjliga håll, säger Ola Andréasson.
Bamse är pappa Rune Andréassons skapelse. Rune gick bort 1999 och sedan dess leder sönerna förlaget. Dan har aldrig jobbat med annat än Bamse och Ola började jobba här 1983.
Hur är det att jobba med sin bror?
– Visst händer det att vi tycker olika men vi slåss aldrig om rollerna. Jag har lite större ansvar för affärsbiten och Dan för innehållet, som manus till filmer och teater, säger Ola.
– Vi jobbade bägge tätt med vår pappa och är vi oense brukar vi tänka vad han hade tyckt. Och vår mamma Majvor kommer fortfarande hit och tycker till om det som är nytt, säger Dan.
Och en hel del nytt är det.
I somras öppnades Bamses värld på Kolmården. Och nästa år är det 50 år sedan den första Bamsefilmen kom. Då planeras en jubileumsshow med Peter Magnusson och Martin Stenmarck inblandade.
Nästa jul är det premiär för filmen "Bamse och häxans dotter", en uppföljare till succén "Bamse och tjuvstaden". Även en tredje film är planerad. Bamse och tjuvstaden sågs av 333 000 besökare och är den mest sedda svenska animerade filmen någonsin.
Hur har Bamse hållit sig populär så länge?
– Han står för någonting. Det vi kallar humanism. Man ska hjälpa de som behöver hjälp, säger Ola.
– Frågar man ett barn om hur en vuxen ska vara så svarar de snäll. Och det är Bamse, säger Dan.
Bamseförlaget AB
Verksamhet: Hanterar alla licenser och rättigheter till varumärket Bamse. Kontrollerar och godkänner alla Bamseprodukter.
Vem: Drivs av Ola och Dan Andréasson, söner till Bamses skapare Rune Andréasson.
Var: Produktvägen 12, Löddeköpinge.
Grundades: 1988 (Rune A-serier AB 1970–1988). Rune Andréasson gav ut de första Bamsefilmerna 1966 och första serietidningen 1973.
Anställda: 4.
Kuriosa: Båda är inbitna HIF-fans. I filmen Bamse och tjuvstaden syns en HIF-flagga utanför Ola Grävlings hus.
Gå till toppen