Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjältar som rör om rejält

En ventilationstrumma, en plastblomma, några rullar gaffatejp och lite färg. Så fixar du en superhjälte enligt konstens alla regler.

Thomas Di Levas "Vi är alla superhjältar" pumpar ur högtalarna och klisterlukten kittlar i näsborrarna. I ett rum på Vellinge bibliotek håller en grupp från Södervångs fritidshem på att bygga superhjältar av gamla ventilationsrör. Idén växte fram sedan konstnären Jasmine Cederqvist kört förbi en byggarbetsplats där en hög rör lämnats kvar.
– Det övergripande temat för höstens biennal är förvandling och jag tänkte, rören ser nästan ut som små personligheter. Arbetet handlar om identifikation, en process där barnen skapar sitt alter ego. Alla är ju bra på något – alla kan vara en hjälte, säger Jasmine Cederqvist.
– Att vara en hjälte handlar både om de yttre attributen och de inre egenskaperna. Jag ville få barnen att tänka bortom stereotyperna.
Workshopen är en del av konstfestivalen Bästa biennalen 2015, som just nu pågår i Skåne.
– Vi vill att barnen ska få möta konst och konstnärer. Det är inte alla som har den möjligheten annars, säger Karolina Rashwane från Falsterbo konsthall.
Det finns många bud på frågan hur en superhjälte ska vara. "Man kan hjälpa genom sina händer", "hålla en nyfödd bebis" och "hjälpa med läxorna" är några förslag som barnen kommit på och klistrat upp på lappar på väggarna.
– Och om man är polis så kan man inte ha mantel när man jobbar, men man är ändå en hjälte, funderar Frans Hydén.
Karl Borrstädes hjälte har ett stort K på bröstet, en vattenpistol i bältet och reflex runt halsen. Eller kanske är det ett hemligt vapen, eller en medalj med magiska krafter.
– Den ger Karl kraft. Han heter också Karl.
När skulpturerna är klara får barnen spela in en kort film och berätta om sin hjälte. På fredag avslutas veckan med en vernissage där barnens verk förses med qr-koder så att besökarna kan koppla ihop hjälte och konstnär.
– Jag vill synliggöra barns konst. Det finns ofta ett facit på vad konst ska vara, men när man förvandlar en ventilationstrumma är inget förutbestämt. Fantasin får spela fritt, säger Jasmine Cederqvist.

Bästa biennalen

Workshopen är en av flera aktiviteter i konstfestivalen Bästa biennalen, som pågår i Skåne under vecka 43 och 44.
Falsterbo konsthall deltar i biennalen i samarbete med Vellinge och Höllvikens bibliotek.
Gå till toppen