Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsningar ska tvätta bort ortens giftstämpel

Framtida möjligheter för Teckomatorp var i fokus när 40-årsdagen för Sveriges största miljöskandal uppmärksammades på onsdagen.

Är det riskfritt att dricka kranvattnet? Är det säkert att odla grönsaker i trädgården?
Det är de vanligaste frågorna i kölvattnet efter giftskandalen med BT Kemi som drabbade Teckomatorp i mitten av 1970-talet.
Och svaret är bestämt ja på båda frågorna, konstaterar kommunledningen och projektgruppen för BT Kemi Efterbehandling vid onsdagens pressträff i Torgskolan.
En annan fundering handlar om saneringen av fabriksområdet. Det norra området blev klart 2009 då naturområdet Vallarna invigdes.
Men det södra området, som omfattar drygt 20 000 ton jord och 5 000 ton betong, är mer förorenat än väntat och saneringen har dragit ut på tiden. Och det kommer att dröja drygt fem år till innan allt blir klart.
Nu uppdaterar man den tidigare huvudstudien för att ta reda på vad som måste göras, vilket tros bli klart till årsskiftet.
Sedan ska det tas fram underlag för kommande kostnadsberäkningar kring saneringsarbetet samt bidragsansökan till Naturvårdsverket.
Först 2018 väntas själva saneringen av södra området komma i gång och löpa två år framåt. Därefter tillkommer mindre arbeten och slutrapportering av projektet, som beräknas ta ytterligare ett år.
Under själva saneringsarbetet kommer det att spridas en för äldre invånare bekant kemikalielukt.
– Är man väldigt känslig i luftvägarna kan man känna sig lite irriterad av det här, men det är inget som är farligt. Vi kommer att göra vad vi kan för att det ska lukta så lite som möjligt, säger Eva Sköld, projektledare för BT Kemi Efterbehandling.
Hon är inte rädd för att stöta på komplikationer under det kommande arbetet med den förorenade jorden och betongen.
– Man kan ju alltid råka ut för överraskningar men jag känner mig inte jätteorolig för det, säger Eva Sköld.
Kommunledningen i Svalöv menar att varumärket Teckomatorp i många år har tagit stryk av giftskandalen, men att det nu är hög tid att blicka framåt.
– Vi satsar hårt för att Teckomatorp ska bli en tillväxtmotor i Svalövs kommun, säger Torbjörn Ekelund (FP), ordförande i utbildningsutskottet.
Satsningen innebär mer kommunala pengar till skolan och upprustningen av Söderåsbanan med beräknad trafikstart 2020 för persontåg.
Här väntas Teckomatorp bli en ny knutpunkt i Skåne för spårbunden persontrafik. Förhoppningen är att trafiktillströmningen ska generera intresse för inflyttning till orten som i dag har cirka 1 700 invånare.
– Planen är att bygga 350 — 500 nya och stationsnära bostäder som ger upp till 1 000 nya invånare. Utbyggnaden ska vara klar inom tio år, säger Olof Röstin (M), förste vice ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv.
Gå till toppen