Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre till sjukhus efter kraftig brand på Migrationsverkets boende på Jägersro

Hundratals på Migrationsverkets ankomstboende evakuerades. Det brandhärjade rummet har spärrats av. Inget tyder på att branden är anlagd.

Det var strax innan klockan 21.30 som larmet kom. Ett rum på andra våningen stod i lågor.
– Det är ett rum med sex platser. Branden var mycket kraftig och rummet är helt utbränt. Det var också omfattande rökspridning till angränsande utrymmen, säger Räddningstjänstens Syds insatsledare Daniel Gren.
Tre personer har förts till sjukhus i ambulans. Enligt uppgifter från polisen till TT har de tre fått lindriga skador.
– De fördes väl mest till sjukhus för kontroll efter att de andats in rök, säger Hans Nilsson, säger vakthavande befäl vid polisen region syd, till TT på torsdagsmorgonen.
Anläggningen utrymdes vid branden.
– Vi har släckt branden och sökt igenom alla delar. Vi har också ventilerat ut all rök, säger Daniel Gren på räddningstjänsten.
Hundratals boende på ankomstboendet evakuerades men skulle strax efter 22-tiden släppas in igen. Det brandhärjade rummet spärras dock av.
– Det ska göras en brandteknisk utredning, men det blir först i morgon. Än så länge är det okänd brandorsak, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg.
Händelsen är rutinmässigt rubricerad som mordbrand av polisen.
– Det hade kunnat bli en brand som orsakat risk för folks liv och hälsa, och även stora materiella skador,säger Calle Persson på Skånepolisens ledningscentral.
Finns det något som tyder på att branden anlagts utifrån?
– Det finns inga sådana indikationer inledningsvis, som att någon har sett någon tända eld eller liknande. Men vi vet inte brandorsaken.
Boendet på Jägersro är ett tidigare Best Western-hotell som förra året förvandlades till ett ankomstboende för flyktingar. På ett sådant bor man någon enstaka natt innan man slussas vidare. Mellan 300 och 400 personer bor där för tillfället, och samtliga fick evakueras i samband med branden.
Det är oklart hur många Migrationsverket behöver hitta alternativa sängplatser till.
– Det har varit väldigt kraftig rökutveckling, och den bedömningen görs just nu. Men jag tror merparten kan flytta tillbaka in, säger Sophia Öhvall Lindberg.
Har ni beredskap för att hitta alternativa sovplatser om det behövs?
– Absolut. Då får vi hitta lösningar på det.
Gå till toppen