Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara en husvagn till EU-migranter

Campingen för EU-migranter på Källby skulle ha öppnat till helgen men så blir det inte. Frivilligorganisationen Hjälp tiggare i Lund har bara lyckats få fram en av de elva husvagnar som behövs.

Under tisdagen besökte personal från socialförvaltningen parkeringsplatsen på Åkerlund & Rausings väg och meddelade EU-migranterna att parkeringsplatsen ska tömmas om en vecka. Men det beskedet backade socialförvaltningen från redan under onsdagen.
Förberedelserna är långt ifrån klara och avtalet som är förutsättningen för hela samarbetet mellan socialförvaltningen och Hjälp tiggare i Lund är inte i hamn.
– Jag har inte sett avtalet än, bara utkast, säger Joakim Månsson Bengtsson, initiativtagare till Hjälp tiggare i Lund.
Föreningen har hittills endast hittat en husvagn.
– Vi har inte husvagnarna. Vi fick först i måndags veta att vi åläggs att köpa in alla elva. Det är svårt för oss som frivilligorganisation att lägga ut så mycket pengar. Vi hoppas hitta personer som vill sälja husvagn billigt eller hyra ut.
Joakim Månsson Bengtsson räknar med att betala 5 000 - 10 000 kronor per husvagn.
Enligt Annika Pettersson, socialdirektör, så blir det inga kommunala pengar till husvagnar.
– Kommunen upplåter plats för husvagnar, inget annat. Vi har ett fint samarbete med den ideella sektorn och tar dialogen med dem först. Sedan informerar vi om datum, säger hon.
Det blir ingen camping på söndag och inte heller avhysning på tisdag.
– Vi hade en hypotes men vi måste diskutera det vidare för att det ska klaffa. Det har varit en massa olika resonemang och vi omprövar tidpunkten. Det finns inget nytt datum bestämt. De som bor på parkeringen är kvar tills det blir klart.
Även om det blir camping senare än den första november så kommer erbjudandet inte att gälla längre än den sista januari.
Det bor runt 40 EU-migranter på parkeringsplatsen. Under onsdagen blev de inte informerade om de ändrade planerna.
– Vi går ut med information igen. Datum är inte bestämt men nu vet de att parkeringsplatsen ska tömmas. Vi kan ha en dialog med dem om när det ska ske, säger Annika Pettersson.
Enligt Joakim Månsson Bengtsson vill EU-migranterna flytta till Källby, men de har många frågor.
– De är jätteoroliga. För många av dem är bilen deras enda tak över huvudet och möjlighet till förvaring.
Från början var det tal om 12 husvagnar men en plats avsätts istället för två bajamajor som kommunen ska tömma. Sophämtning sköts också av kommunen. För dusch och tvätt hänvisas de boende till diakonin.
Endast de som bor på parkeringen erbjuds camping. Incheckning med id-kontroll ska skötas av Hjälp tiggare i Lund.
Gå till toppen