Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”En del av Sveriges rasistiska historia reproduceras nu”

Om Malmö fortsätter neka fattiga romska EU-medborgare en miniminivå visar det att staden är exakt lika diskriminerande som regeringarna i de länder de kommer ifrån.
Det skriver Katerin Mendez, kommunfullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ i Malmö.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Aldrig förr har behovet varit större för Malmö stad att kliva fram och ta ansvar för alla stadens invånare. I en tid då rasism och fascism breder ut sig med efterföljande hatbrott, är det viktigare än någonsin att påminnas om att vi alla hänger ihop. Det finns inga de andra – det finns bara vi.
Den ursprungliga anledningen till situationen på boplatsen vid Sorgenfri i Malmö, där ett hundratal människor slagit sig ner, bottnar i att ansvariga politikervalt att göra åtskillnad mellan "våra egna” och ”de andra” trots att de ödesdigra konsekvenserna av att upprätthålla en sådan logik är välkänd. Dessutom är det fullständigt oacceptabelt och cyniskt av politiker och kommunanställdaatt använda svepskäl som att det är av oro för de boendes liv och hälsa som de nu ska avhysas.
Om politikerna och de kommunanställda agerat utifrån omtanke om de boende med deras bästa i fokus, hade de långt tidigare erbjudits värdiga och trygga alternativ. De hade också fått erbjudande om att flytta. Nu ska de avhysas utan värdiga alternativ.
Kommunens erbjudande, en lokal med cirka femtio sovplatser, kommer inte i närheten av att täcka det behov som finns och vart ska de med egen husbil eller husvagn ta vägen? Det finns inga hinder för att upplåta kommunal mark för sådana ändamål. Ändå saknas värdiga boendealternativ.
De som inte gör skillnad på folk och folk ser hur vissa människor i Malmö nu lever under extremt utsatta förhållanden och att ansvariga politikerinte har någon hållbar strategi för att avhjälpa situationen. Om Malmö fortsätter neka fattiga romska EU-medborgare en miniminivå visar det att stadenär exakt lika diskriminerande som regeringarna i de länder de kommer ifrån.
Ett flertal romska organisationer har nu samlats under det nybildade Nätverket för romska rättigheter – däribland Stad Solidar, Romska kulturcentret i Malmö, Romska ungdomsförbundet, Romers och resandes förening i Blekinge och föreningen Rung.
Nätverket för romska rättigheter problematiserar uppdelningen av romer efter medborgarskap då den romska kampen för rättvisa sträcker sig över nationsgränser. Därför rör det sig heller inte om en isolerad händelse där enstaka utsatta människor behandlas illa av svenska myndigheter, utan om en hårt utsatt etnisk folkgrupp som blir diskriminerade, såväl i Sverige som runt om i Europa. Feministiskt initiativ delar denna hållning.
I en tid när svenska politiker går ut med att ”alla är lika inför lagen” för att motivera avhysningar, verkar Feministiskt initiativ för att allas likhet inför lagen även ska gälla när socialtjänstlagen tolkas. Och socialtjänstlagen medger inte att det görs skillnad på människor och människor.
Feministiskt initiativ är det enda parti som förespråkar en icke-diskriminerande hållning när det gäller fattiga romska EU-medborgare och verkar för att de ska inkluderas i den svenska välfärden. Idag är vi det enda parti som konsekvent ifrågasätter de svenska kommunernas hållning, bland annat genom att ställa den mot Sveriges långa historia av institutionaliserad rasism riktad mot romer.
Vi måste alla lära av historien och vägra låta den upprepas. Det som sker idag påminner om den situation Katarina Taikon, en av Sveriges stora människorättskämpar, stod inför under 60-talet. Hon kämpade då för att övertyga den styrande majoriteten, med Olof Palme i spetsen, om att låta bli att avhysa och utvisa fattiga romer till länder där de inte ens hade tak över huvudet.
Nu, femtio år senare, är det uppenbart att en del av Sveriges rasistiska historia, inte alls är historia, utan reproduceras ända in i 2010-talet.
Katerin Mendez

SKRIBENTEN

Katerin Mendez är kommunfullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ i Malmö.
Gå till toppen