Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ett terränglopp som springs i mystempo

De springer fem mil genom lera och uppför backar, och belönas med kladdkaka efter halva sträckan. På lördag ordnas Markusloppet i Skrylle för nionde året i rad.

Gänget bakom loppet kallar sig Team Create och brukade springa Skåneleden tillsammans.
– Trakterna kring Skrylle och Genarp är väldigt vackra. Tidigare har det gått lopp där och vi som brukade träna där tyckte det var synd att det inte gjorde det längre, berättar Markus Rytterkull om varför han och de fyra andra löparna bestämde sig för att dra igång det 50 kilometer långa terrängloppet.
Att det heter så beror inte på storhetsvansinne från hans sida utan att det första året anordnades på hans födelsedag. Det var också så kladdkakan vid vändpunkt och målgång kom in i bilden.
– Det blev lite barnkalasstämning med bananer och ballonger.
Eftersom loppet går genom naturreservat och känsliga marker går det inte att ha hur många deltagare som helst. Det första året var det bara ett tiotal som sprang, men det har ökat med åren. Nu har Länsstyrelsen satt 60 deltagare som max och platserna blir snabbt fullbokade.
Vilka är det som springer?
– Det är framförallt medelålders löpare som har sprungit flera lopp tidigare. De flesta är akademiker från Lund. De är inte supervältränade på gym, vissa har kulmagar. Men många har en bakgrund inom andra uthållighetssporter, som triathlon och cykling.
Hur lång tid tar det att springa 50 kilometer?
– 5-6 timmar. Banrekordet är på 3,20 men det är de som verkligen vill tävla som springer så snabbt. De flesta springer i mystempo och ser det som en trevlig dag i skogen. Eftersom det är ett terränglopp blir det naturliga pauser, det går inte att bara springa rätt på.
Vad får vinnaren?
– Vi har bland annat priser från Löplabbet. Alla som springer får något. Har man tagit sig igenom 50 kilometer terräng förtjänar man ett pris.
Är det lätt att springa vilse?
– Ja, de flesta springer åt fel håll någonstans. Man måste hålla koll på markeringarna. Någon gång har en person blivit hämtad med taxi och en gång var det en som inte kom till målet alls. Det är ju ett tättbebyggt område så man kan alltid ta sig ut till någon väg.
Varför ska en tjej från England springa med ett bildäck efter sig?
– Hon kallar sig Tyre Girl. Hon började springa med ett däck som träning när hon skulle åka skidor över Arktis. Hon ser det också som ett sätt att göra oss medvetna om vår konsumtion. Hon har bett oss fixa fram ett däck eftersom det är svårt att ta med på planet.
Varför gillar du att springa?
– Jag gillar frihetskänslan och lugnet i att springa i naturen. Att man glömmer bort jobbet och blir medveten om nuet och färger.
Markusloppet springs på lördag från klockan 9.30. Det startar vid Skryllegården utanför Lund och går längs Skåneleden ner till Genarp och tillbaka. Det är totalt 50 kilometer långt längs stigar, löpspår, grusvägar, asfalt, uppför backar och genom lera.
Gå till toppen