Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gravstenen — ett sista avtryck

Namn och datum. En uppmaning till de efterlevande. Eller varför inte ett skämt? Hur vi vill bli ihågkomna på vår gravsten varierar, men många går mot det mer personliga hållet.

Vissa väljer det traditionella namn och datum på sin gravsten, medan andra vill att det ska stå något som mer speglar personligheten. ARKIVBILDBild: Helena Landstedt / TT
— Människor har alltid velat värja sig mot döden och meningslösheten. Vi vill ropa ut oss själva och då är gravstenen det sista ropet, säger konstnären och programledaren Stina Wollter.
Enligt Fonus blir det allt tydligare att människor vill uttrycka sin personlighet, även efter att de dött. En webbundersökning begravningsbyrån har genomfört visar att en fjärdedel av de svarande gärna skulle vilja ha ett personligt budskap på sin gravsten.
Wollter tror att det här har att göra med det mer individualiserade samhället
— Det uppstår en ängslan kring: Vad betyder jag egentligen? säger hon.
När hon drog igång en insamling av texter under hashtaggen #mingravstenstext fick hon en stor mängd förslag. Några hon gillar är "Om du kan läsa det här står du på mina bröst", "Dansa på min grav" och "Jag fick äntligen ligga".
Wollter, som själv nog skulle välja ordet "Livskonstnären", tror att just prat om gravstenstexter kan vara ett enkelt sätt att närma sig ett ofta svårt ämne som döden.
— Jag tycker man skulle kunna tjöta om det här på familjemiddagarna. I kölvattnet kommer fina tankar och reflektioner, säger hon.
Gå till toppen