Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hätsk diskussion om flyktingmottagande

Det var många hårda ord när flyktingmottagandet i Lunds kommun debatterades i kommunfullmäktige på torsdagen. SD:s Ted Ekeroth anklagade kommunens politiker och tjänstemän för korruption och blev själv kallad "hatets entreprenör".

Lunds kommuns toppolitiker har redan tagit initiativ för att Lund ska hjälpa Malmö och Trelleborg med att ta hand ensamkommande flyktingbarn. Men frågan togs också upp i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, på torsdagskvällen.
Och nio av fullmäktiges tio partier tyckte att Lund ska stödja grannkommunerna.
– Jag är oerhört stolt över att man från samtliga partier i kommunstyrelsens arbetsutskott, där hela alliansen är representerad, gräver ner gamla stridsyxor och gamla låsningar och gemensamt väljer att agera istället, sa Anders Almgren (S).
Christer Wallin (M) lät nästan som ett eko:
– Jag är glad att Lunds politiker har funnit en så bred samstämmighet i detta ärende, som tagits fram med expressfart av våra engagerade och kunniga tjänstemän.
Wallin uppmanade också Lundabor att avstå från att överklaga beslut.
– Ett överklagande bara för att förhala och försena kan skapa helt onödiga förseningar av lösningen av ett problem som absolut bara måste lösas, sa han.
Läs mer: Flyktingbarn har flyttat in i Folkparken
Agneta Lindskog (KD) menade att det var bra att kommunen valt att agera snabbt, eftersom det är en akut situation.
– Man måste kunna fatta väldigt snabba beslut. Jag tror faktiskt att medborgarna förväntar sig det av oss, sa hon.
Men Sverigedemokraterna höll inte med. Ted Ekeroth (SD) kritiserade kommunens handläggning av både detta och andra ärenden.
– Hela den här hanteringen visar att den här kommunen, både politiker och tjänstemän är korrupta. Politisk korruption, sa han.
– Om ni tycker att vi är korrupta – ta och polisanmäl oss för korruption! kontrade Ulf Nymark (MP).
Läs mer: Hennes brev om flyktingboende i Folkparken blev en Facebook-succé
Emma Berginger (MP) gick till motattack mot Ted Ekeroth.
– Ekeroth har blivit något av en administrativ belastning för Lunds kommun. Gång på gång försöker han belasta våra tjänstemän genom att begära ut alla handlingar och han ringer våra tjänstemän så att de inte får en möjlighet att arbeta med de uppgifter som de har att arbeta med i en kommun. Det här tycker jag är väldigt problematiskt, sa hon.
– Jag ber om ursäkt för att jag begär ut handlingar. Jag förstår att ni i Miljöpartiet och andra inte vill att jag ska göra det. Ni vill ju inte att handlingarna ska komma till allmän kännedom, svarade Ted Ekeroth.
Hans-Olof Andersson (SD) försvarade partikamratens agerande.
– Ni måste förstå detta: Vi kommer att begära ut alla handlingar vi behöver. Förstår ni det? Punkt.
Ted Ekeroth blev också angripen av andra politiker.
– Jag vill säga att det inte är hedrande, milt uttryckt, att sitta i samma församling som Ted Ekeroth, sa Sverker Oredsson (FNL).
Men allra hårdast angrepp stod Mats Olsson (V) för.
– Du är en hatets entreprenör. Du är en skam för staden, sa han.
Vid omröstningen röstade alla utom de fem sverigedemokraterna för förslaget att Lund ska hjälpa Malmö och Trelleborg med mottagandet av ensamkommande barn. Kommunens nämnder uppmanas också att göra vad som krävs för att ordna flyktingboenden och att ta lokaler i bruk så snart bygglovsansökan lämnats in. Om man sedan inte får bygglov ska boendet avvecklas.
Gå till toppen