Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lomma höjer skatten nästa år

40 öre. Så mycket har kommunstyrelsen beslutat att skatten i Lomma ska höjas.
– Regeringen tvingar oss indirekt att höja skatten, menar kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).

På onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om budgeten. En central del blev beslutet att höja skatten med 40 öre.
Anders Berngarn (M) kallar beslutet historiskt.
– Jag tror inte skatten har höjts i Lomma sedan någon gång på 1990-talet, säger han.
Bakgrunden, enligt Anders Berngarn, till att man nu valt den linjen är framförallt en följd av skatteutjämningssystemet, den så kallade Robin Hood-skatten. Det är systemet där bättre ställda kommuner för över medel till de sämre ställda. Eftersom det i det systemet ansågs slå "oskäligt" högt mot några få kommuner har det funnits en form av "rabatt" för de rikare. Den rabatten har regeringen nu valt att slopa.
Enligt Anders Berngarn har det tvingat Lomma att höja skatten eftersom rabattslopningen innebär att de nu måste bidra med ytterligare runt 22 miljoner kronor.
– Vi har inte varit emot ett utjämningssystem. Men just den här högre delen, de här 22 miljoner, har vi varit emot, säger han.
Med de här extra 22 miljonerna innebär det att Lomma nu totalt bidrar med närmare 100 miljoner kronor i "Robin Hood"-skatt.
– Och det är väldigt mycket för en kommun med bara 23 000 invånare.
Därutöver nämner Anders Berngarn också regeringens höjda arbetsgivaravgifter för unga som ett hårt slag för Lomma. Den ändringen innebär ytterligare kostnader på 3,5 miljoner kronor.
– Vi har väldigt många nya förskolor och vi har anställt många unga förskolelärare och barnskötare.
Den här kombinationen av skatteutjämningen och arbetsgivaravgifterna har gjort att vi inte ser någon annan möjlighet än att höja skatten med 40 öre eftersom det motsvarar de här totala 25 miljonerna i kostnader, säger Anders Berngarn:
– Man kan säga att regeringen indirekt tvingar oss att höja skatten. Annars hade vi behövt skära i skola, vård och omsorg och det hade fått förödande konsekvenser.
Trots de ökade kostnaderna finns det fortfarande utrymme att göra satsningar. Bland annat planeras det att skjutas till pengar till socialnämnden och tekniska nämnden.
Kommunstyrelsen var enig i skattehöjningsfrågan.
– Vi tycker det är bra. Det är precis det vi behöver göra. Det går inte att göra på något annat sätt, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Lisa Bäck som tillägger att det fanns enighet om grundförslaget i budgeten men att de gjort ett antal yrkande.
Budgeten för nästa år ska upp i fullmäktige i november.
Lommas kommunskatt ligger idag på 19,24 kronor. Om man inkluderar regionskatten hamnar man på 29,93.
Gå till toppen