Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Gränsstrul ger färre flyktingar

Nedgången beror på de flaskhalsar som uppstått längs flyktingrutterna.

Lesbos, Grekland, 30 oktober.Bild: Kostis Ntantamis/AP
Flyktingströmmarna till Sverige har sedan i somras ökat vecka för vecka – från en notering på 1 800 asylsökande per vecka i mitten av juli till förra veckans rekordnotering på 9 500 asylansökningar.
Det är lika många som Danmark tar emot under nio månader.
Sedan dess har något färre flyktingar sökt sig till Malmö, Trelleborg och andra svenska ankomstpunkter. Allt pekar på att antalet asylansökningar stannar vid 8 500 för årets sista oktobervecka.
– Det är en nedgång, men det är för tidigt att säga att peaken är nådd. Vi ser fortsatt höga tal, säger Anders Westerlund.
Läs mer: #föreflykten – en porträttserie om människorna bakom siffrorna
Enligt Migrationsverkets omvärldsanalytiker beror den dämpade asylströmmen till Sverige på att tiotusentals flyktingar drabbats av gränsstrul med lång och oviss väntan i Serbien, Kroatien och Slovenien.
Även mot gränsen till Österrike och Tyskland har flaskhalsar uppstått sedan gränskontrollerna skärpts.
– Vi ser en fortsatt hög inströmning av flyktingar längre ner i Europa. Men sedan framkomligheten försämrats tar det betydligt längre tid att ta sig fram längs vägarna på Balkan, säger Anders Westerlund.
– Flyktingarna har nyligen hittat en ny resrutt via Slovenien. Nu skapar slovenernas kapacitetsproblem ännu en flaskhals längs Balkanrutten, säger han.
Migrationsverket har i sin prognos för årets flyktingmottagande räknat med en minskning av antalet asylsökande under vintern. Det finns få tecken på att en kraftigare nedgång skulle vara på gång just nu.
Enligt Anders Westerlund bygger prognosen på att det vecka för vecka blir allt svårare för flyktingar att resa genom Balkan när vintern sätter in med kyla, regn och snöfall.
Enligt den internationella migrationsorganisationen IOM har flyktingströmmarna genom Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovakien ökat med mellan 10 och 50 procent under de senaste veckorna.
Samtidigt har flyktinginströmningen till Grekland minskat med nästan 40 procent.
Likväl har nästan 40 000 flyktingar anlänt till den grekiska övärlden under den allra senaste veckan. Att så många flyr in i EU beror enligt Anders Westerlund på två faktorer:
• Dels försöker många flyktingar ta sig över Egeiska havet innan väderleken och den politiska situationen i Europa blir så dålig att det blir lönlöst att söka sig dit.
• Dels erbjuder turkiska människosmugglare nu en rabatt till flyktingar som vågar sig på den allt farligare resan i gummibåt till Grekland.
– Tidigare har priserna för en båtfärd legat på 1 300 dollar per person. Under de senaste veckorna har priset sjunkit till 900-1 000 dollar, säger Anders Westerlund.
De som söker asyl i Sverige idag får räkna med en handläggningstid på mellan 15 och 24 månader.
När de får sitt asylbeslut någon gång under 2017 kan de bara räkna med att beviljas tillfälligt uppehållstillstånd.
Därmed saknar de rätt att söka uppehållstillstånd i Sverige för anhöriga som ännu inte är här.
Migrationsverket väntas i år ta emot 13 000 ansökningar om familjeåterförening från syriska flyktingar. Under nästa år stiger den siffran till 16 000 ansökningar.

110 000 sökande hittills under 2015

Hittills i år har uppemot 750 000 flyktingar tagit sig till Europa från Afrika och Asien.
Av dem har 595 000 rest in i EU via Grekland och 140 000 via Italien.
Längs Balkanrutten har drygt 390 000 personer rest via Ungern, 300 000 via Serbien, 260 000 via Kroatien, 180 000 via Makedonien och 65 000 via Slovenien.
Hittills i år har 110 000 asylsökande kommit till Sverige.
Källa: IOM/Migrationsverket
Gå till toppen