Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Hemligt" bygglov är inte hemligt

SD hävdar att bygglov sökts i hemlighet för flyktingboendet i Folkparken. Helt fel, menar kommunen.

Bild: Emma Larsson
– Hela processen är helt offentlig och transparent. Det finns inget hemligt med den överhuvudtaget, säger servicedirektör Pål Svensson.
De senaste dagarna har Sverigedemokraterna delat ut flygblad till Folkparkens grannar, som uppmanas att skriva till stadsbyggnadskontoret och protestera mot planerna på att öppna ett asylboende för ensamkommande barn i lokalerna.
I flygbladet skriver partiet att kommunen sökt bygglovet "i all hemlighet".
Men uppgiften om att bygglovsansökan är hemlig stämmer inte.
Bygglovsprocessen är offentlig. SD:s kommunfullmäktigeledamot Ted Ekeroth har själv begärt ut ansökan från kommunen.
Nästa vecka kommer den att kungöras på kommunen hemsida och i Sydsvenskan. Därefter ges grannarna möjlighet att yttra sig.
Om ingen opponerar sig mot planerna kan tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret själva besluta om de ska bevilja bygglovet eller inte.
I annat fall lyfts frågan upp till byggnadsnämnden, där politikerna får fatta beslut.
– Det här ärendet behandlas på precis samma sätt som alla andra bygglovsärenden, säger biträdande stadsarkitekt Birgitta Mitchell.
Trots det menar Ted Ekeroth att det är korrekt att kalla bygglovsansökan för hemlig.
- Ja, lagen säger att man väntar med att göra anpassningarna och med att börja använda byggnaden tills man har fått bygglov, men här har man gått vidare med planerna och börjat använda lokalen innan bygglovet är klart. Då menar jag att man har försökt hemlighålla vad byggnaden ska användas till och undanröjt vanliga medborgares möjligheter att ha synpunkter.
Stämmer Ekeroths resonemang? Strider kommunens agerande mot lagen?
Enligt Birgitta Mitchell får man, enligt Plan- och bygglagen, inte påbörja bygglovspliktiga åtgärder innan man fått sitt bygglov. På frågan om det har begåtts några lagbrott i fallet Folkparken lämnar hon över luren till stadsbyggnadskontorets jurist Katarina Öberg Magnusson.
Hennes svar är att hon inte kan svara på frågan.
– Vi tar inte själva initiativ till att titta på ett ärende, men får vi in en anmälan om att någon påbörjat någonting innan de har fått lov måste vi börja utreda det.
I torsdags röstade kommunfullmäktige, utom SD, för att Lund ska hjälpa Malmö och Trelleborg med mottagandet av ensamkommande barn. Kommunens nämnder uppmanades också att göra vad som krävs för att ordna flyktingboenden och att ta lokaler i bruk så snart bygglovsansökan lämnats in. Om man sedan inte får bygglov ska boendet avvecklas.
SD tänker överklaga beslutet.
Gå till toppen