Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så ska polisen tvångsutvisa fler

Polisen ska göra fler riktade tillslag mot företag som misstänks ha svart arbetskraft – och mot fastigheter där man fått tips om att många bor illegalt.
Syfte: att vässa den inre utlänningskontrollen och avvisa fler människor som inte har uppehållstillstånd i Sverige.

Under årets första nio månader utförde polisen 13 000 "inre utlänningskontroller" runt om i landet.
I bara 548 av dem (4 procent) hittade man personer som kunde avvisas eller utvisas.
I södra Sverige var "träffsäkerheten" lite högre. Här ledde 2 375 kontroller till att 180 personer (7,5 procent) påträffades som saknade uppehållstillstånd och kunde förpassas ur landet.
Men nu har regeringen gett polisen direktiv att effektivisera den inre utlänningskontrollen.
– Det kommer att avspegla sig i att vi arbetar mer intensivt med de tips vi får och gör fler riktade kontroller, säger Michael Mattsson, chef för gränspolissektionen i region Syd.
Hittills i år har 110 000 personer sökt asyl i Sverige. För att ge plats åt dem som har skyddsskäl vill regeringen att så många "papperslösa" (personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige) som möjligt ska utvisas.
"De som behöver skydd ska få stanna, de som inte får uppehållstillstånd måste lämna landet", har statsminister Stefan Löfven sagt flera gånger.
I första hand har regeringen pekat ut de 6 000 personer som fått avslag, men bor kvar på flyktingboenden. Deras avvisningar ska snarast verkställas.
Men dessutom måste polisen mer aktivt leta upp papperslösa.
Enligt reglerna får polisen inte utföra inre utlänningskontroll genom "rasprofilering", något man beskylldes för i samband med Reva-debatten för ett par år sen.
– Vi får inte fålla in 75 personer på stan och kontrollera dem för att de har en annan hudfärg. Och det gör vi inte heller, säger Michael Mattsson.
I dag görs kontrollerna framförallt i samband med annat polisarbete, till exempel trafikkontroller. Identitetshandlingar granskas och personer som saknar uppehållstillstånd eller har sökt asyl i annat EU-land avvisas.
Men nu ska gränspolisen få ökade resurser att arbeta mer riktat utifrån de tips man får in. Michael Mattsson ger två typexempel.
– Om vi får in tips om att en företagare, en restaurang eller något annat, har en massa svart arbetskraft. Då blir det ett incitament för oss att gå in och kontrollera.
– Det kan också vara tips om att ett stort antal personer är inhysta på madrasser på golvet i en lägenhet eller i en viss fastighet och man kan misstänka att de vistas illegalt i landet.
En flaskhals i arbetet med att få fler avvisningar verkställda är det begränsade antalet förvarsplatser. Totalt finns knappt 300 i landet.
Nyligen avslöjade inrikesminister Anders Ygeman i Sydsvenskan att Migrationsverket nu söker med ljus och lykta efter fler förvar.
– Vill man ha ökad effektivitet med verkställigheten krävs ett större antal förvarsplatser, säger Michael Mattsson.
En annan fråga som i hög grad berör gränspolisen är om Sverige ska införa gränskontroller, som bland annat Tyskland och Österrike gjort.
Enligt Schengenreglerna kan polisen införa tillfälliga gränskontroller i tio dagar om det krävs för att upprätthålla ordningen. Regeringen kan besluta om det i 30 dagar med möjlighet till förlängning.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har krävt gränskontroller. Stefan Löfven har sagt att regeringen har beredskap, men att polisen bör bedöma om det behövs.
Enligt Michael Mattsson har polisen i dag inte koll på vilka människor som reser in i Sverige.
– Nej, det är omöjligt.
Michael Mattsson vill inte uttala sig om han personligen anser att gränskontroller ska införas. Men han är övertygad om att det skulle leda till att färre sökte asyl i Sverige.
– Du får ett tydligt signalvärde. Och det får effekt på flödet till Sverige.
Gå till toppen