Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad är Helgepriset?

Lena Winqvist, lärare från Bjärred som tillsammans med sin kollega Annika Nilsson har vunnit Helge Ax:son Johnsons stiftelses pris.

Bild: privat
– Det är ett stipendium som delas ut till lärare för att utveckla läromedel som bygger på vetenskaplig grund och kommer eleverna till nytta. En av tankarna bakom är att utbildning ska vara rolig, viktig och intressant. I år är första året som stipendiet delas ut och prissumman är på 125 000 kronor. I juryn sitter bland annat ledamöter från Svenska akademien och Stockholms landshövding som delade ut det.
Hur känns det att ha vunnit?
– Det känns fantastiskt, ärofyllt! Jag går fortfarande på ruset av det här, det är jättejätteroligt. När jag såg hur många som var på plats vid prisutdelningen insåg jag vidden av priset.
Vad ska ni använda stipendiet till?
– Vi ska skriva en läromedelsbok för Svenska 2 på gymnasiet. Vi har tidigare skrivit två andra böcker, för Svenska 1 och 3, som bygger på samma koncept. Det här stipendiet gör en tredje bok möjlig.
Hur skiljer sig era böcker från andra?
– Många andra böcker handlar om mycket mer än just det som står i kursplanen. Jag och Annika jobbar som svensklärare och har saknat läroböcker som inte har en massor av sidospår, utan konkret håller sig till kunskapsmålen. Vi använder oss även mycket av övningar i böckerna, så att eleverna får praktisera det de lärt sig.
Gå till toppen