Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Ännu en makalös publikfest

Idag rullar ett specialtåg från Norrköping in på Hyllie station. Ur kliver hundratals förhoppningsfulla blå-vita supportrar – från Norrköping. De kommer att vandra i en gemensam marsch över slätten in mot stan och vi kan väl lugnt säga att de hade i alla fall tur med vädret.
Tillsammans blir de – officiellt – runt 3700, men jag är helt övertygad att de är betydligt fler, för givetvis har IFK Norrköpings supportrar hjälpt till att ”fylla” stadion denna allsvenska avslutning även på andra sektioner.
Ja, fylla och fylla. När jag skriver detta hittade jag faktiskt 37 lediga klubbstolar på Ticnet.
Säkert är att det är det största bortaföljet som gästat Swedbank stadion och den största utmaningen någonsin för MFF-klacken och övriga supportrar.
Norrköpings supportrar kommer att disponera hela övre södra läktaren. Det var där de fick sina biljetter först, då MFF inte ville ha dem närmast planen av den enkla anledningen att det finns en viktig match mot ett lag från Paris att spela på denna gräsmatta om några veckor.
Men trycket var stort och MFF öppnade upp fler sektioner och nu är även tre sektioner på nedre södra läktaren Norrköpings – men de sex nedersta raderna är täckta av nät, någon planstormning ska det inte bli. Det tycks också vara ett budskap som börjat sätta sig hos gästernas supportrar. Så borde det alltid vara, det har jag skrivit tidigare, ett guldfirande där mästarna kan hyllas av alla, där alla kan se dem utan att det blir kaos, är i min värld så mycket värdigare.
Det är naturligtvis också supersnyggt och i linje med vad allt fler av de allsvenska klubbarna gör – samarbetar – att MFF varit välvilligt inställt till att hjälpa så många Norrköpingssupportar som möjligt att komma till avslutningen, utan att inkräkta på de egna supportrarnas möjligheter. Man har avvaktat, sett trycket och släppt nya biljetter.
Runt klockan 14.55 vet vi om det fått fira. Inte så mycket senare går tåget tillbaka till det som kanske är Guldköping. Det är faktiskt också en försäkran om att ett eventuellt firande inte kan bli alltför långdraget och att det därför är bäst att stanna på läktarna. För tåget går på utsatt tid.
Allt detta är förstås smärtsamt att läsa för många rättrogna MFF-supportrar.
Men nog är det en härlig seger för fotbollen att läktarna fylls i Malmö igen, att laget trots en knackig säsong ökar sitt snitt med flera tusen och att allsvenskan setts av över två miljoner människor den här säsongen. Vad det betyder och innebär, finns det säkert en del som borde fundera över; de som hävdar att allsvenskan bara är stök, bök – och rök. Allsvenskan är Sveriges i särklass viktigaste inhemska sportföljetong.
Ett lags hemmaborg ska alltid värnas, men jag måste erkänna att det är lite märkligt att IFK Göteborg inte valt att flytta sin match till stora Ullevi, för att långt mer än fördubbla kapaciteten och ge fler möjlighet att se det laget eventuellt fira. Ullevi är ju trots allt ingen främmande plats, det har en rik tradition som IFK Göteborgs arena och jag har svårt att tro att det skulle påverka laget mot Kalmar.
Var det firas avstår jag från att spekulera i.
Vad jag är helt övertygad om är att alla i Malmö FF – inte minst tack vare den starka Europatraditionen – är helt överens om är att ”di blåe” kommer att göra precis allt för att nå den där fjärdeplatsen som ger 67 procents chans till Europaspel nästa sommar.
Sen att fjärdeplatsen betyder något helt annat också, är det väl snart bara min generation som kommer ihåg. Om man är i min generation och från Sverige alltså.
Ni skulle sett Åge Hareides minst sagt förvånade min när jag berättade för honom att han och laget kan spela hem en bronsmedalj i dag. Han fick inte ihop matematiken.
Men så här är det alltså.
Allsvenska vinnaren tar guld.
Tvåan får stora silver, trean lilla silver och fyran brons.
Så har det varit nästan sedan ”Duffeln” brann.
Men ni ungtuppar vet väl inte vad Doffeln var heller.
Fast det får ni fundera över ett tag. Jag berättar sen.
Och googla är att fuska.
Gå till toppen