Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lunds kyrkor ringde mot demonstration

Se bilder från torgmötet. Flera hundra motdemonstranter samlades.

"För Sverige – nu" är Pegidagrundaren Henrik Rönnquists nya organisation. Mötet på Stortorget i Lund var organisationens första offentliga framträdande.
Polisen hade laddat upp ordentligt och spärrat av Stortorget med dubbla avspärrningar redan på förmiddagen. På torget stod tio polisbussar, och vid Rådhuset ytterligare några. Ridande poliser fanns också redo.
När klockan blev 15 började Henrik Rönnquist att tala och han avlöstes senare av Tania Groth, som följdes av Sebastian Bjurman och Dan Park. Men det var få ord som kunde höras, trots att talarna hade hjälp av megafon. Några hundra motdemonstranter, enligt polisens uppskattning omkring 300, ropade slagord och gjorde vad de kunde för att överrösta talen. Domkyrkan, och alla andra kyrkor i Lund, lät också sina klockor ljuda.
Efter drygt trekvart gav talarna från "För Sverige – nu" upp. Då försökte några av motdemonstranterna ta sig runt Rådhuset på den norra sidan för att konfrontera talarna, men polisen spärrade snabbt av. I samband med det uppstod ett mindre tumult: Någon kastade något mot poliserna och en annan spottade. Två unga män omhändertogs.
– Men det hade inte med demonstrationen att göra. Det var några lokala killar som kände igen en polis och gick till angrepp, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford, som i övrigt tyckte att manifestationen gått lugnt till.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen