Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolbygge läggs på is i jakt på besparingar

Bygget av den nya Idalaskolan stoppas tillfälligt. Nu ska kommunen undersöka om lokalbehovet kan lösas på andra sätt.

På Idala förskola och skola i Veberöd upptäcktes för tre år sedan mögel och fuktskador. Ett beslut om att bygga en ny Idalaskola fattades och både bygglov och finansiering har tagits fram.
Men nu har planerna lagts på is.
Kommunkontoret blev i början av oktober uppmanade att i så stor utsträckning som möjligt använda befintliga lokaler istället för att bygga nya, eftersom kommunens ekonomi är ansträngd.
– Det finansiella läget i kommunen har försämrats. Skatteintäkterna minskar med 47 miljoner. Vi har fått i uppdrag att titta generellt på planerade projekt och beslut som tidigare tagits. Vi ska bedöma om vi gjort helt rätt, eller om man kan lösa det på något annat sätt, säger Henrik Weimarsson, ekonomidirektör på kommunkontoret i Lund.
Detta drabbar bland annat byggandet av den nya Idalaskolan, som stoppas tillfälligt. Nu utreds om det går att använda existerande lokaler istället. Även den idrottshall som var planerad på skolan påverkas.
– Idalaskolan har inga befintliga lokaler i nuläget, vi har flyttat till paviljonger efter fuktskadan. Möjligheten som utreds i vårt fall är om vi skulle kunna inhysas i Svaleboskolans lokaler, säger Christina Persson, rektor på Idalaskolan.
Svaleboskolan är den andra, större, skolan i Veberöd med över sexhundra elever.
Rektorn, Lennart Rosell, påpekar att utredningen inte enbart bedömer om eleverna får plats på skolan.
– Då hade det varit enkelt, det är klart att det går att trycka in fler. Det handlar om att det ska bli en bra och välfungerande skola, säger han.
För ett år sedan beslutades det att den planerade Idalaskolan skulle bli en F-6-skola, istället för F-3-skola som den är idag.
Carolina Nordbeck (FP), dåvarande ordförande i barn- och skolnämnden, sade då i Sydsvenskan att nämnden hade gjort bedömningen att det i framtiden skulle behövas fler platser i årskurserna 4-6 i Veberöd.
Svaleboskolan bedömdes bli för stor med fler klasser, därför ansågs det vara ett bättre alternativ att bygga Idalaskolan större redan från början.
Gå till toppen